Csáky: Az ellenzéki pártoknak szükségük van egymásra

2009. január 11. - 13:20 | Belföld
"Az ellenzéki pártoknak szükségük van egymásra" - nyilatkozta vasárnap Csáky Pál, az MKP elnöke.

"Az ellenzékben mindenkinek tudnia kell, hogy az ellenzéki pártokban csak akkor fognak bízni az emberek, ha az kellőképpen hatékony lesz. Egyelőre nem hatékony, ezért is van szükségünk a szoros együttműködésre." - mondta Csáky Pál a SITA hírügynökségnek adott interjújában.

Csáky szerint az MKP fel van készülve az ellenzéki együttműködés folytatására. Az ellenzéki pártok megegyeztek, hogy nem mindig kell hármasban állást foglalniuk. Erre példa a válságterv is, melyet az SDKÚ dolgozott ki, és csatlakozott hozzá az MKP. A KDH-t viszont nem sikerült meggyőzni, ami Csáky szerint sajnálatos egy ilyen fontos és aktuális üggyel kapcsolatban.

"Az ellenzéknek együtt kell dolgoznia, együtt felelősséget kell vállalni Szlovákia jövőjéért, mert 2009-ben olyan fejlemények várhatóak a politikai és gazdasági életben, melyek megrázóak lehetnek a SMER számára." Ilyen lesz például a gazdasági válság vége, következményeivel el kell számolniuk Ficoéknak. "A válság hatása 2009-ben keményebb lesz. Növekszik majd a munkanélküliség, a szociális feszültség, kevesebb lesz a beruházás. Az euro bevezetése gondot okoz a SMER szavazóbázisának, a nyugdíjasoknak, az elmaradottabb régiók lakóinak, így várhatóan ezek a rétegek elfordulnak a SMER-től." - mondta Csáky.

Az MKP elnöke szerint a kérdés az, hogy az ellenzék képes lesz-e életképes alternatívát nyújtani a szavazóknak és meggyőzni őket, vagy hagyni hogy a szélsőjobbra, vagy a szélsőbaloldalra szavazzanak. "A kormánypártok megisszák majd a levét a klientizmusnak és az igazságtalan módszereiknek, amiknek szemtanúi lehettünk a múlt év végén. Meggyőződésem, hogy 2009-ben ezekből az ügyekből még több lesz, és megrendítő hatással lesznek a kormánykoalícióra" - nyilatkozta Csáky Pál.

(parameter)