Egy melléfogás utóélete, avagy mikor megy Robert Fico Budapestre?

2009. január 12. - 15:12 | Belföld
Egy téves hír járta be ma villámgyorsasággal a magyarországi és a szlovákiai hírportálokat. Ráharapott az infóra az egyik szlovák hírügynökség is.

A történet azzal kezdődött, hogy Rab László, neves magyarországi újságíró, a NOL hétfő reggeli ügyeletes belpolitikai szerkesztője a tévécsatornák és a pártok videofelvételeit böngészte. Felfigyelt a Gyurcsány Ferenc a TV 2 Mokka című műsorában címűre. Rákattintott a tudósításra, amelyben többek között ezt hallotta: „Szeretném hinni, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök el tudja magával hozni azt a jelentést, ami a Dunaszerdahelyen történtek kivizsgálását tartalmazza. Kételkedünk abban, hogy a rendőségi fellépés jogszerű volt-e vagy szabályos. Ezt a történetet le kell játszani. Szlovákia kormányának az a feladata, hogy kivizsgálja a történteket, és megnyugtató választ adjon a magyar kormánynak, amihez viszonyulni tudunk. A jövőre vonatkozóan is lennie kellene egy világos álláspontnak Ennek tartalmaznia kellene, hogy muszáj nyugalomban és békében élni, a nemzeti kisebbségek nem ellenfelei az országnak, hanem az ország erejét növelő tényezők.“

Magyarországi kollégám azon nyomban feltette a tudósítást a NOL hírportálra, amit jómagam is olvastam, s miután úgy tudtam, hogy Robert Fico az év elején valóban készül Budapestre, tüstént hívtam Silvia Glendová pozsonyi kormányszóvivőt, aki meglepődött, mert semmiről sem tudott, majd kisvártatva visszahívott, s közölte: "Egyelőre semmilyen tájékoztatást sem kaptunk arról, hogy e hét végén, Budapesten informális találkozót tartana Robert Fico és Gyurcsány Ferenc. Tavaly novemberi, komáromi találkozójuk során valóban megegyeztek abban, hogy az eszmecserét idén Budapesten folytatják, de az időpontról még nem született megállapodás. Amíg nincs meghívó Budapestről, addig nem kommentáljuk Gyurcsány Ferenc szavait" – felelte Silvia Glendová.

Ezután derült ki, hogy nincs is mit, ugyanis a magyar kormányfő legutóbb a tavalyi komáromi találkozó előtt járt a Mokkában. Erre a felvételre kattintott Rab László, aki elfelejtette megnézni a beszélgetés időpontját.

A téves hír mindeközben végigszáguldott a már említett hírportálokon.

„Két évtizedes újságírói pályafutásom alatt ilyen bakit nem követtem el. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy az online tudósítások leginkább az éleslövészethez hasonlítanak. Életveszélyes egyetlen pontatlanság is" – közölte mobilon Rab László. Felhatalmazott, hogy írjam meg a történetet és nevében kérjek elnézést a szlovák hírportálok szerkesztőitől és olvasóitól.

Megtettem.

Szilvássy József