Megindult az orosz gáz

2009. január 13. - 08:21 | Belföld
Megindult az orosz gáz első próbaszivattyúzása a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába közép-európai idő szerint 8 órakor.

Megindult az orosz gáz első próbaszivattyúzása a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába közép-európai idő szerint 8 órakor, az ITAR-TASZSZ jelentése szerint.

Orosz becslések szerint a gáz Lengyelországba már szerdán délután 16 óra körül megérkezhet. Ukrán részről viszont azt mondták: mivel jelenleg "visszafelé" áramlik a gáz a tranzitvezetéken (az ukrajnai tárolóktól az ipari létesítmények felé), az áramlás megfordítása nyomán Ukrajna nyugati határára legkorábban 36 óra múlva juthat el a gáz.

Reggel, közép-európai idő szerint 8 órakor a Gazprom megindította a gázt Ukrajnán át Európa felé, legelőször a Kurszki területen lévő Szudzsa állomás felől a Balkán irányába - jelentette Alekszej Miller, a monopólium vezérigazgatója kedden kora reggel Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek. A Putyin Novo Ogarjovói rezidenciáján tartott találkozón azonban Miller hangsúlyozta: amennyiben Ukrajna jogtalanul levesz a tranzitra szánt gázból, a Gazprom ugyanannyival csökkenti a küldött gáz mennyiségét.

Putyin hozzátette: ez így lesz, bármilyen indoklással vesz le Ukrajna a gázból. Rámutatott, hogy a megkötött megállapodás értelmében az orosz fél által az ukrajnai rendszerbe küldött gáznak 100 százalékban tovább kell jutnia Európába.

Korábban Ukrajna azt követelte, hogy a gáz továbbításához szükséges napi 21 millió köbméter gázt az orosz fél adja, de a Gazprom szerint - az érvényes szerződések és a szokásjog értelmében egyaránt - a technológiai szükségletet a tranzitországnak kell fedezni.

MTI/para