Tömeges elbocsátások fenyegetik a szlovák közszolgálati televíziót

2009. január 13. - 12:12 | Belföld
Amennyiben nem sikerül állami támogatáshoz jutnia a közszolgálati televíziónak, tömeges elbocsátások, műsorbeszüntetések és egy adó megszüntetése fenyegeti a Sme napilap birtokába jutott “krízis változat” szerint.
A krízistervben 340 alkalmazott elbocsátásával és a nyáron indult STV3 sportadó megszüntetésével számolnak, mégpedig februártól. “A további műsorsugárzását lehetetlen tovább finanszírozni” - írja az STV3-mal kapcsolatban a tervezetben az STV igazgatója.

A krízisterv ezen kívül a kettes adó korlátozásával is számol, munkanapokon 16 órától sugározna, miközben a program nagy része ismétlésekből állna. A krízisterv szerinti változatnál is 91 millió koronás (3 millió euró) veszteséggel számolna a szlovák közszolgálati televízió.

Egy másik változat szerint az STV 600 millió koronás (20 millió eurós) állami támogatással számol. Az állami költségvetés azonban 2009-ben nem számol ilyen kiadással és ilyen ígéretet sem tett a kormány.

A két változatot a televízió felügyelőtanácsa fogja tárgyalni, amely korábban is érintette már a témát – írja a Sme keddi számában. “Az állam támogatása nélkül a közszolgálati televízióból nem sugárzó és gyártó, hanem ismétlő televízió válna” - mondta régebben Roman Lipták programigazgató.

A napilap információi szerint az STV már decemberben döntött bizonyos elbocsátásokról, januárban 19 helyet szüntetnének meg.

A televízió vezetősége egyelőre semmilyen újságírói kérdésre nem válaszolt. “Egyelőre korai konkrét lépésekről beszélni, mert a 2009-es költségvetés kérdése még nyitott” - mondta Želmíra Habánová, az STV szóvivője.

Sme/para