Belousovovának nem ízlik a "magyarszalámi"?

2009. január 14. - 13:40 | Belföld
A brüsszeli ellentmondásos Entropa nevű sztereotípia-kiállítás ellen tiltakozik a Szlovák Nemzeti Párt, amiért a cseh szerző Szlovákiát magyar trikolórral átkötött szalámiként ábrázolja plasztikáján.

David Černý cseh képzőművész munkája, amelyben több európai országot sztereotípiák mentén ábrázol plasztikáján, több ország vezetőségénél kivágta a biztosítékot. Franciaországot pl. egy nagy sztrájkként ábrázolja, Magyarországot dinnyeföldként, Romániát Drakula kastélyaként. Összesen 27 országot figuározott ki ekképpen, amivel azt szerette volna lemérni, Európa képes-e távolságtartással szemlélni önmagát, képesek-e nevetni magukon az államok.

Nos, kevesebben nevettek, mint amennyien felháborodtak. Az SNS Szlovákia nevében rögtön felemelte szavát a szerintük megalázó giccs miatt. Anna Belousovová, az SNS alelnöke arra szólította fel Ján Kubiš külügyminisztert, hogy azonnal szólaljon fel és tiltakozzon a soros EU-elnökséget betöltő cseheknél.
„Az SNS fel van háborodva a plasztika miatt, amit művészi alkotásnak neveznek, és amely Brüsszelben, az Európa Tanács épületénél kapott helyet. Az európai államok között Szlovákia lekicsinylő és megalázó módon van ábrázolva” – tiltakozott Anna Belousovová, a párt alelnöke, aki szerint politikai háttere van a műnek, amivel az országot akartálk lejáratni. „A jelen szlovák-magyar viszonyban egy ilyen cselekedet politikai provokáció” – jelentette ki.

Csehország a plasztikával ábárzolja elnökségét az Európai Tanács épületénél. A kék mozaikon 27 ország szerepel. Bulgária szintén tiltakozott, amiért az országot a művész egymással kapcsolódó török WC-kkel ábrázolta.

Az Entropa nevű kiállítás célja, hogy rámutasson az EU-ban "uralkodó rendezetlenség felé mutató irányra" a különféle sztereotípiákon keresztül.

David Černý művész Németországot sztrádák hálózatának ábrázolta, az osztrákokat egy rétként, amelyen egy erőmű hűtőtornya van, Olaszországot futballisták képviselik, Hollandia víz alatt van, amelyből minaretek törnek fel, Svédország egy Ikea ház, Dánia legókockák sorozata. Csehországot az elnöke képviseli a plasztikán, amint a globális felmelegedést kérdőjelezi meg.

SITA/MTI/para