Szlovákia "eurokutyái"

2009. január 14. - 12:33 | Belföld
Szlovákia az Európai Unió negyedik olyan tagországa, amelynek speciálisan az euró felkutatására kiképzett rendőrkutyái vannak.

A kiképzett ebek megtalálják a hamis bankókat is. Vladimír Ďurišin rendőrségi vezető közölte, hogy az euróbankjegyeknek speciális szaguk van, amely már a gyártásuknál keletkezik. Rasty és Cif, az erre a célra kiképzett rendőrkutyák szerdán a pozsonyi dúbravkai stadionban, újságírók előtt mutatták meg, mire képesek. Elsőre a négy eurót tartalmazó autóból kettőt felderítettek. "A kutyák most extrém körülmények között dolgoznak, hiszen nagyon alacsony a hőmérséklet, és nagyon kevés víz párolog ki a levegőbe" - magyarázta az ilyen esetekben befolyásoló tényezőket Ján Lőv kutyavezető. A kutyák egyébként sikeresen szerepeltek a hátizsákokban lévő euróbankjegyek felkutatásánál is.

Ďurišin elmondta, hogy a kutyák kaparással jelzik ha találtak valamit, vagy pedig lefekszenek. A kiképzésen utóbbira tanítják őket, hogy ne lépjenek kontaktusba a bizonyítékkal és azt további vizsgálatok alá lehessen vetni. Az alapkiképzés három hónapig tart. Hasonló kutyákkal rendelkezik az osztrák, német és francia rendőrség. Ďurišin még hozzátette, hogy Szlovákiában mintegy tíz ilyen kutyát szeretnének kiképezni, hogy minden kerületben legalább egy legyen.

SITA/para