A „pótgáz“ vasárnap reggeltől érkezik Szlovákiába

2009. január 17. - 17:55 | Belföld
Szlovákiába vasárnap, 8.00 órától nyugatról kezdik pumpálni a földgázt, nyilatkozta a sajtónak RWE Transgas szóvivője Martin Chalupský szóvivője. Ezzel megszűnik a 11 napos válsághelyzet, amely az orosz-ukrán vita okozta gázínség miatt sújtotta Szlovákiát.

Az RWE Transgas Chalupský szerint vasárnaptól naponta 3,75 millió köbméternyi gázt biztosít Szlovákiának, amelyet a cég a nemzetközi piacon szerez be.

További 1,25 millió köbméternyi gázt szerez be a szlovákiai gázművek(SPP) egyéb beszállítóktól, amely mennyiség keddtől megduplázódik.

A földgáz Csehországból a Jamal-vezetéken érkezik Szlovákiába, tehát a szokásos kelei útvonaltól eltérően nyugatról. Bernd Wagner az SPP elnöke szerint a Jamal-vezetékből naponta 6, 3 millió köbméter egészítik ki a szlovákiai gázkészleteket.

A Jamalon egyébként Fehéroroszágon és Lengyelországon át orosz gáz érkezik Nyugat- Európába, s Ján Kubiš külügyminiszter szerint igénybevételét ideiglenesnek kell tekintetni. „Dolgozunk az állandó megoldáson“ – jelentette ki Kubiš.

sme/para