Csak a korona 80 százaléka került vissza az államhoz, a bankókat a U. S. Steel acélmű kohóiban égetik el

2009. január 21. - 14:46 | Belföld
Csak a korábban forgalomban lévő szlovák korona nagyjából 80 százaléka került vissza az államhoz. A volt szlovák fizetőeszköz mintegy 20 százaléka a bankok széfjeiben, külföldön és a lakosságnál maradt - közölte szerdán a szlovák jegybank.

Szlovákia január elsejétől lett az euróövezet 16. tagállama. Szlovák koronával január 16-ig lehetett még fizetni; ezután az egyetlen hivatalos fizetőeszköz az euró.  A volt fizetőeszköz azonban a bankokban még koronára váltható.

A jegybank nem tartja valószínűnek, hogy a forgalomból kivont szlovák korona teljes mértékben visszakerül az államhoz.

"Ami a papírpénzeket illeti, arra számítunk, hogy a forgalomban lévő összeg mintegy 93 százaléka kerül vissza hozzánk" - mondta újságíróknak Milena Korenová, a jegybanki tanács tagja. Az érméket illetően 63 százalék visszaadásával számolnak.

"Számos érme már régen elveszett, és sokat a gyűjtők is meghagynak maguknak" - vélte Korenová.

A forgalomban lévő szlovák korona mintegy 50 százaléka - nagyjából 77 milliárd korona - már a tavalyi év végéig visszakerült az államhoz. "A tavalyi év utolsó szakaszában a lakosság naponta annyi pénzt helyezett el a bankokban, mint a normális időszakokban egy hónap alatt" - mutatott rá Slovenská Sporitelna bank képviselője a Pravda című lapban.

A forgalomból kivont bankókat a kassai U. S. Steel acélmű kohóiban égetik el. "A papírpénzeken lévő védjegyek és különleges biztonsági jelek megsemmisítéséhez 1500 Celsius fok szükséges.

Az érméket a körmöcbányai pénzverdében értéktelenítik. "Egyszerűen felőröljük és nyersanyaggá olvasztjuk azokat" - jegyezte meg a jegybanki szóvivő. foknál magasabb hőmérsékletre van szükség" - magyarázta a helyzetet újságíróknak a nemzeti bank szóvivője.

mti/para