Kubiš most már valóban elköszönt, jöhet Slobodník…

2009. január 21. - 17:06 | Belföld
Utoljára vett részt a szlovák kormány ülésén Ján Kubiš külügyminiszter, jövő héten Genfbe utazik, hogy ENSZ-megbizatását teljesítse.

„Szerdán most már valóban elbúcsúztam kormánybeli kollégáimtól, úgyhogy az utódom foglalja majd el a helyemet eztán“ közölte Kubiš a sajtóval a kormányülést követően.

Szlovákia eddigi külügyminisztere a jövő hét elején foglalja el tisztségét az ENSZ genfi kirendeltségén, ahol a gazdasági bizottság titkáraként dolgozik majd. Ivan Gašparovič államfő hétfőn menti őt fel külügyminiszteri tisztségéből.

Kubiš szerint a szlovák diplomácia új vezetőjének személyéről még nem született végleges döntés. „A kormányfő nem döntött még, nekem ugyan vannak bizonyos elképzeléseim,  ám a végső döntést ő hozza majd meg“, jelentette ki Kubiš, akinek egy héttel ezelőtt kellet volna távoznia a kormányból, a gázválság miatt azonban Robert Fico kérésére ő képviselte szlovákiát a nemzetközi tárgyalásokon.

Hivatalosan meg nem erősítette sajtóinformációk szerint Kubišt Igor Slobodník Szlovákia volt NATO-nagykövete váltja föl a szlovák kormányban. Slobodník előtt lehetséges külügyérként szóba került Szlovákia EU-nagykövete Maroš Šefčovič neve is, akit a Dzurinda-kormány külügyminisztere Eduard Kukan is támogatott, a Šefčovičot valószínűleg EU-biztosi tisztséggel kínálják meg.

sita/para