Mečiarnak valami hiányzik, mert újra nekiment Slota miniszterének

2009. január 22. - 16:18 | Belföld
Vladimír Mečiar csütörtökön újságírók előtt kijelentette durva módon törvény sértettek a szlovákiai építésügyi és régiófejlesztési minisztériumban. A minisztériumot a Slota-féle Szlovák nemzeti Párt által jelölt, Marian Janušek vezeti.

A Fico-kormányban a Slotékkkal együtt kormányzó ĽS- HZDS elnöke azzal a már 2008 decemberében is komoly ellenzéki kritikát kiváltó tenderüggyel kapcsolatban nyilatkozott meg újra negatívan, amely keretében két Ján Slotához közelálló cég (Zamedia, Avocat) mintegy 3 milliárd koronát hívhatott volna le a minisztérium által kezelt EU-alapokból. Az Avocat cég Slota jogi képviselője, míg a Zamediát Slota közeli ismerőse, Viktor Tretina alapította. A Zamedia az építésügyi minisztérium további üzleteiben is érdekelt volt, hiszen Januška részére állami pénzből kötött üzleteket.

"Nem értem, mit akarnak az emberek. Sárt dobálnak a minisztériumra, ami azt semmi esetre sem érdemli. hagyják azokat az embereket békében dolgozni" - hangoztatta Janušek december 8-án sajtótájékoztatóján a minisztériumával szemben felhozott vádak miatt, majd közölte, nem igaz, hogy a 3.5 milliárdos tender kiírását az Európai Bizottság rendeleteivel ellentétben hirdették meg, amiért Szlovákiának komoly pénzbüntetést kell majd fizetnie.

Janušekkel szemben ezt követően bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék, amely december 10-én kormánypárti parlamenti képviselők obstrukciója miatt kudarcot vallott. Hogy Mečiar most ismét kinyitotta a témát az arról tanúskodik, hogy tobábbra sincs minden rendben vagyis nincs egyetértés a tenderügy megítélését illetően a kormánykoalíció háza táján.

Arra az újságírói kérdésre, pártja képviselői támogatnának-e egy megismételt bizalmatlansági indítvány Janušekkel szemben, Mečiar azt a kitérő választ adta, hogy a koalíciós szerződés szerint korrupció gyanúja esetén a kormányfőnek, Robert Ficónak kell lépnie.

-para-