Ne kapjon állami támogatást a Csemadok - ezt kéri az SNS

2009. január 22. - 12:21 | Belföld
Az SNS azt kéri Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális minisztertől, hogy állítsa le a Csemadoknak folyósított állami dotációt.

A nemzetiek szemét szúrja, hogy a szövetség részben finanszírozta azt az emléktáblát, amelyet Duray Miklós állított január 12-én a komáromi autonómia-tanács 15. évfordulójára. "Elfogadhatatlan, hogy ilyen táblákat avassanak a Csemadok épületén, amelyeken csak magyarul van szöveg, és az autonómiát ünnepli. Úgy gondolom ez egyértelmű politikai deklaráció" - jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Anna Belousovová, a párt alelnöke. Szerinte alkotmányellenesen cselekedett a Csemadok, mivel a szlovák alkotmányban nincs feljegyzés arról, hogy az autonómia hirdetése megengedett. Úgy véli, a kisebbségekért felelős kormányalelnöknek, Dušan Čaplovičnak is foglalkoznia kéne a Csemadokkal.

Belousovová ezenkívül megdicsérte Sólyom László magyar köztársasági elnököt, hétfői, a Selye János Egyetem ötödik évfordulója alkalmából mondott beszéde miatt. Sólyom akkor értékelte, hogy Szlovákia Magyarország első olyan szomszédos országa, amely kisebbségi nyelvű egyetemet alapított, ezzel is segítve a magyar identitás megtartását. "A magyar államfő ebben az egyedülálló helyzetben objektív maradt" - jelentette ki Belousovová, aki ismét hangsúlyozta, hogy Szlovákiában a kisebbségeknek a többi EU-tagországhoz viszonyítva standard feletti jogaik vannak. Feltette a kérdést, hogy "vajon mikor mond igazat Sólyom és budapesti kollégái a nemzeti kisebbségek szlovákiai helyzetéről? Most, vagy amikor Brüsszelben és más nemzetközi fórumokon rágalmazzák Szlovákiát?"

Az SNS, amely annak idején élesen bírálta a magyar egyetem létrejöttét, alelnöke most figyelmeztet, hogy az egyetemen a politika lesz úrrá. Kritizálta, hogy Csáky Pál MKP-elnök avatta fel az emléktáblát az ünnepségen. "Ez rámutat az egyetem és vezetőségének világos politizálására" - hangoztatta Belousovová.

SITA/para