Kubiš: A tankönyvügy felesleges és mondvacsinált

2009. január 25. - 12:24 | Belföld
Ján Kubiš leköszönő külügyminiszter feleslegesnek tartja a szlovákiai magyar tankönyvügyet. Magyar szöveg, zárójelben a szlovák megnevezések - mondja a diplomata.

"A szlovákiai magyar tankönyvügy körül kialakult konfliktus teljesen felesleges és helytelen volt" - nyilatkozta Szlovákia leköszönő külügyminisztere, Kubiš ugyanakkor kiállt a szlovák földrajzi megnevezések magyar tankönyvbekbe való bevezetése mellett.

Ján Kubiš december közepén jelentette be lemondását, Robert Fico kormányfő kérésére a földgázválság miatt azonban még hivatalában maradt. A jövő keddtől kezdve már az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának végrehajtó titkára Genfben. Az új szlovák külügyminiszter Miroslav Lajčák karrierdiplomata lesz.

Ján Kubiš szerint szlovák megnevezéseknek meg kéne jelenniük a tankönyvekben, mert például a nemzetközi dokumentumokban is a szlovák földrajznevek szerepelnek, így a magyarok érdeke is, hogy ismerjék őket. Kubiš szerint a magyar tankönyvekben magyar szövegnek kell lennie, és a szlovák megnevezéseket zárójelbe kell rakni, hogy ne zavarják a szöveget. "Az egészséges gondolkodás azt mondja, magyar szöveg, zárójelben pedig a szlovák megnevezések, én így gondolom" - mondta Kubiš.

Kubiš tisztában van vele, hogy vannak emberek akik nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az oktatásnak és a szlovák nyelv tanulásának, de szerinte az államnak akkor is meg kell teremtenie a megfelelő körülményeket az ismeretek legkönnyebb elsajátításához, ezt kel szolgálniuk a mostani tankönyveknek is.

A külügyminiszter nem tudja, hogy kinek jött jól a tankönyvek körül kialakult vita. "Nem tudom kinek kedvezett az egész ügy, de felesleges volt. Felesleges. Teljesen felesleges." - nyilatkozta a miniszter.

Hozzátette, hogy a kisebbségek jogai nem mehetnek az államnyelv rovására. "Semmi sem mehet az államnyelv rovására. Ezek az európai normák, nézzenek csak utána" - javasolta.

Belousovová is megszólalt...

Mégha a parlament felül is vizsgálja az államfő vétóját, az oktatási miniszter a módosított tanügyi törvényt nem fogja alkalmazni, mert az zavaros és megvalósíthatatlan - jelentette Anna Belousovová, az SNS első alelnöke a pozsonyi közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Szerinte egyebek között nem világos, hogy mit kell érteni például a "meghonosodott kisebbségi földrajzi nevek" alatt. A módosított tanügyi törvény szerinte ellentétes a szlovák alkotmánnyal is.

"Ha a parlament felülvizsgálja az elnöki vétót, akkor pártunknak (SNS) az alkotmánybírósághoz fog kelleni fordulnia" - szögezte le Belousovová.

(sita/para)