Jelölési lehetőség „A jó szomszédság és megértés" díjára

2009. január 26. - 12:07 | Belföld
Göncz Kinga, a Magyar Köztársaság külügyminisztere és Ján Kubiš, a Szlovák Köztársaság külügyminisztere 2008. december 15-én aláírta a Jó szomszédság és megértés díjának alapításáról szóló egyezményt.

A két külügyminiszter által alapított közös díj célja azon magyar, ill. szlovák nemzetiségű személyek, vagy polgári társaságok, vagy a közélet, az oktatási, a kulturális és vallási élet, a tudomány, a tömegtájékoztatás szervezeteinek vagy közösségeinek, társadalmi szerveződéseinek nyilvános elismerése, akik, és amelyek kiemelkedő módon járultak hozzá a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéshez, és erősítették a kölcsönös megértést a két nemzet között. Az elismerés 2000-2000 eurónak megfelelő pénzjutalommal is jár.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és a Szlovák Köztársaság Külügyminisztériuma ez úton hívja fel a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság polgárait, intézményeit és társadalmi szerveződéseit, hogy a díjra történő jelöléseiket 2009. február 15-ig juttassák el párhuzamosan a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumába (1027 Budapest Bem rakpart 47. e-mail cím: szabojozsef@kum.hu ) és a Szlovák Köztársaság Külügyminisztériumába (Hlboká cesta 2, 833 36 Bratislava 37. e-mail cím: Jan.Hovorka@mzv.sk ) vagy a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségére (Sedlárska 3. 81425 Bratislava. e-mail cím:   mission.pzs@kum.hu ), illetve a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetségére (1143 Budapest, Stefánia út 22-24. e-mail cím: emb.budapest@mzv.sk).

A jelölésnek tartalmaznia kell a jelölt nevét, vagy a jelölt társaság, szervezet, közösség pontos megnevezését, a tevékenység és annak eredményeinek leírását a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztéséhez és erősítéséhez való hozzájárulás ismertetésével. A beérkezett jelölések közül a külügyminiszterek konszenzusos alapon választanak ki egy magyar és egy szlovák díjazottat. A díj átadására a magyar-szlovák alapszerződés aláírásának évfordulóján, 2009. márciusában kerül sor.”

(-)