1500 embert kirúgnak, de vennének minimum két repülőgépet

2009. január 28. - 16:18 | Belföld
Mintegy 1500 civil alkalmazottjától válik meg január végén a szlovák honvédelmi tárca, közölte szerdán újságírókkal a honvédelmi miniszter, Jaroslav Baška.

„Két körben kezdtük meg a takarékossági intézkedéseket, először a civil kiszolgáló személyzet létszámát csökkentjük, majd a minisztérium költségvetési intézményeinek rezsijét csökkentjük“ – jelentette ki Baška.

A honvédelmi tárcánál már tavaly megkezdődtek az elbocsátások, amely az intézkedések nyomán mintegy 870 ezer eurót fizettek ki lelépőként a távozni kényszerülő munkavállalóknak.

A miniszter szerint rövidesen „kisebb forradalom“ veszi kezdetét a vezérkar háza táján, hiszen ott is közel 450 hivatásos állományú katona beosztást kell felülvizsgálni és további 270 civil alkalmazott sorsa is bizonytalan, egészítette ki a miniszter beszámolóját a vezérkari főnök Ľubomír Bulík.

A sajtótájékoztatón viszont kiderült az is, hogy a miniszter minimum két személyszállító repülőgép vásárlását tartja szükségesnek. A vonatkozó régebben meghirdetett tender győztese az olasz Alenia Aeronautica cég lett, amely C-27J Spartan márkájú repülőgépeket ajánlatot a minisztériumnak. Amelynek illetékesei egyelőre nem írtak alá szerződést a szóban forgó céggel.

Robert Fico kormányfő 2008 októberében még egyértelműen kizárta személyszálító repülőgépek vásárlását a minisztérium számára, illetve a tranzakciót bizonytalan időre elnapolta.

Az új gépeknek, amelyek ára 82,98 millió eurótól 248,95 euróig terjedhet, a jelenleg használatban lévő, ám műszakilag meglehtősen előregedett két An-26-ost kellene kiváltaniuk. Az egyiken most végzik a nagyjavítást, a másikét pedig 22013-ban tervezik.

-para-