Szavazatvásárlás: Trnka máris vizsgálódik, Lipšic meg visszakozik

2009. január 28. - 19:05 | Belföld
Dobroslav Trnka főügyész él törvényadta jogával és Daniel Lipšic (KDH) kijelentései alapján felújítja az előző kormány ellen folyt majd leállított szavazatvásárlási ügy kivizsgálását.

A főügyész azt nyilatkozta, a KDH parlamenti képviselőjének (aki az előző kormány igazaságügy minisztere volt - szerk. megj.) tegnapi kijelentései nyomám hozta meg döntését, és kijelentette, megkérik a képviselőt, hogy magyarázza meg szavait. "Élek a jogkörömmel, ez korrupció, ez lefizetés, ez korrupciós ügy, amely a Speciális Ügyészséghez tartozik" - mondta Trnka főügyész szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, ha Lipšicnek releváns bizonyítékai vannak  a képviselői szavazatvásárlásról, vagy azzal kapcsolatos tevékenységről, felújítja az ügy kivizsgálását Karola Džupa és Eduard Kolesár ex-HZDS képviselők (akiket állítólag felizettek) bevonásával együtt.

Daniel Lipšic ma már tagadja, hogy hét eleji sajtótájékoztatóján beismerte volna, hogy az előző kormány szavazatokat vásárolt, amikor kisebbségbe került a parlamentben.

A KDH alelnöke a Dzurinda-kormány alatti hibáit ismerte el a minap. A legnagyobb szerinte az volt, hogy nem tartott ki amellett, hogy a KDH távozzon a kormányból a képviselővásárlások idején. Szerinte senki sem hiszi el, hogy máról holnapra két kemény házédéeszes megvilágosodik és hirtelen a kormánykoalícóval kezd el szavazni.

SITA/para