Bugár Béla visszatér?

2009. január 30. - 12:01 | Belföld

Terjedelmes, interjút közöl a Plus 7 dní hetilap Bugár Bélával. Mi másról is lenne szó, mint az MKP népszerűségének csökkenéséről és Bugár esetleges visszatéréséről.

A lap arról kérdezi interjúalanyát, Bugár Bélát, aki még mindig a legnépszerűbb magyar politikus, továbbra is komolyan gondolja-e, hogy 2010-ben végleg távozik a politkából meg a közéletből?

Bugár közli, erősödik a nyomás visszatérése érdekében, neki viszont jobb lenne, ha végleg távozhatna, a parlamentből is. Ugyanakkor Bugár megállapítja, egyelőre nem olyan a helyzet, hogy már most ringbe kellene szállnia. Ez csak akkor következne be, ha a tagság jelezné, szükség van a visszatérésére. Bugár viszont azt is látja, az MKP-val nincs minden rendben, mert a legutóbbi közvélemény-kutatások nyolc százalékot, sőt, kevesebb mint nyolc százalékot jeleznek az MKP-nak.

Tehát egyrészt ez a probléma, másrészt, a szlovák-magyar viszony is gondot okoz. Azért sem tartja kizártnak, hogy visszatér a párt élére, miert rengeteg levelet, telefont kap, amelyben erre kérik őt. Tudja, hogy egy éve még mást mondott, de neki a választói iránt is kötelességei vannak . Ugyanakkor nem várt volna ekkora amatőrizmust a párt jelenlegi elnökétől. Szerinte megérett az idő arra, hogy jobb módszerekkel vezessék az MKP-t, viszont a vezetés lecserélése csak az egyik lehetséges megoldás.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzék nem tud kommunikálni Csákyval, Bugár úgy reagál, hogy bár a pártnak a kisebbség érdekeit kell megjelenítenie a politikában, Csáky nem számolt azzal, hogy ennek a politikának nem csak a választók, hanem az ellenzéki partnerek felé is olvashatónak kell lennie. Ezt az elvet Csáky először a Lisszaboni Szerződés jóváhagyásakor szegte meg, mert Csáky  a szóban forgó szavazás előtt az ellenkezőjéről tájékoztatta az ellenzéket, mint ahogy a z MKP valósjában állást foglalt. Azaz becsapta őket, s ez már bizalomi kérdés. Ha elvesztettük a bizalmat, nehéz lesz ezt visszaszerezni, valja Bugár. A volt elnök úgy véli, ez a legnagyobb gond.

Bugár elmondja, utoljára Mečiar idején volt ilyen rossz a magyar-szlovák viszony, amikor az utcán kellett tüntetniük a szlovákiai magyaroknak kisebbségi jogokért. Bugár szerint a mostani tankönyvügy azértz rossz, mert fokozza a feszültséget. Arra is figyelmeztet, hogy a jelenlegi államfő ebből a szempontból milyen gyorsan vesztette el a magyar szavazók bizalmát "hülye" nyilatkozatai miatt. Bugár szerint a választókat mozgósítani kell, Radičovára ugyanis a magyarok nyolcvan százaléka szavazna. Az MKP volt elnöke azt is elmondja, hogy Mikolaj és Slota lehetőséget, teret kap arra, hogy konfliktusokat gyártsanak, ami Ficónak is jól jön, mert ő ilyenkor a béke barátjaként léphet fel. Meglátjuk Fico így tesz-e tankönyvügyben is.

Bugár Béla szerint az MKP kettős elszigeteltségben van, mivel Csáky stratégiai elnöke Duray, aki kijelentéseivel rendszeresen provokálja a kormánykoalíciót. Bugár Béla közli, ha jogosan kritizáljuk Ficót, Slotát, akkor Duray túlkapásairól sem szabad hallgatnunk.

Ugyanakkor Bugár szerint, bár Duraynak vannak radikális nézetei, soha nem sérteget más nemzetet. Viszont Bugár szerint Csákynak féken kellene tartania őt.

Például úgy, hogy megtiltja neki, a médiában való szereplést. Bugár elmondja, amikor az ittas vezetés miatt zúr volt Durayval, a párt nem nyilatkozott, hanem még az egész vezetőség is hallgatotte raz eseményről az elnökkel együtt...

Bugár szerint nem az a gond, hogy Durayaz autonómiával hozakodik elő, hanem az, hogy nem mondja végig a dolgokat, épp ezért a szlovákok joggal kérdezhetik, milyen autonómiáról  önrendelkezésről van szó? Olyan kifejezéseket használ olyan kontextusban, amelyeket nem egyeztetett a párt vezetésével. Bugár szerint Csáky Pál pártelnök a felelős azért, hogy az MKP radikálissabbnak látszik most, mint amilyen valójában, de erről nem tudják meggyőzni a közvéleményt. Bizonyos értelemben tehát Csáky Duray túsza, hiszen Duray csinálta neki az elnöki kampányt. Csákynak azonban tudatosítania kéne, hogy Durayval szembeni tétlensége árt a párt egészének.

Bugár Béla a továbbiakban leszögezi, bár nagy áldozatvállalást jelentett volna, a mai napig meggyőződése, hogy egy Smer-MKP kormány jobb lett volna, mint a mostani.  Kifejti, bár sokan úgy gondolták, megfelelő lenne, nem érzi alkalmasnak magát a köztársasági elnöki posztra. Például efféle kéréssel Csáky is megkereste őt, ő azonban azt válaszolta, anno a pártelnöki posztért folyó harcban gazdasági-lobbi összefonódásokat vetettek a szemére, és hogy nem tud angolul, akkor miről beszél...

-para-

Címkék: Bugár Béla, MKP