Daniel Tupý élhetne, ha időben segítséget kapott volna

2009. január 30. - 15:06 | Belföld
A Pozsonyban halálra vert egyetemista, Daniel Tupý erős vérzés következtében hunyt el, amelyet még időben el lehetett volna állítani – derült ki a bírósági orvosszakértő jelentéséből a pénteki tárgyaláson.

A legtöbb vér négy szúrás okozta sebből folyt, három közülük annyira mély volt, hogy a tüdőt is érte, és halált okozott – mondta Anton Šorál bírósági orvosszakértő. A doktor szerint a 21 éves fiú túlélhette volna a támadást, ha időben elsősegélyben részesítik őt. Amint a további szakértői jelentésekből kiderül, a támadás hátulról érte, összesen nyolc szúrt sebe volt, amely két késtől származott. Ezen kívül az áldozat testén rugdosások, ütések nyomai is voltak. Bebizonyosodott, hogy az áldozat nem fogyasztott alkoholt vagy drogot.

Ma további nyolc szakértőt, köztük pszichológusokat és pszichiátereket hallgatott meg a bíróság. A titkos tanúról is profilt készítettek, ezek szerint labilis idegzetű, kisebbségi érzései miatt agresszióra hajlamos, megfigyelőképessége alacsonyabb szintű, de képes felfogni egy helyzetet. Ő az, aki vallomásában két vádlottat, Michal B.-t és Róbert J.-t nevezte meg, akik megtámadták 2005-ben az egyetemista srácot. A tanú vallomását hitelesnek tekinthetik a szakértők szerint.

A vád szerint Richard H. felel a gyilkosságért, további négynek, Dávid V., Ján S., Michal B. és Róbert J.-nek garázdaság és testi sértés miatt kell felelnie.

SITA/para