Szabad kezet kaptak a smeres képviselők a tankönyvügyben

2009. február 3. - 11:15 | Belföld
Szabadon szavazhatnak a szlovák tanügyi törvényről a Smer kormánypárt képviselői.

"Ami ezt a törvényt illeti, a Irány-Szociáldemokrácia az első szavazáskor támogatta. Nem tudom, hogy állnak majd hozzá az államfő által visszaküldött törvényhez. Ez teljes mértékben az ő kezükben van. Én minden véleményt tiszteletben fogok tartani" - jelentette ki Robert Fico kormányfő-pártelnök a képviselőcsoport ülése után.

"Amennyiben a törvény nem megy át, más megoldásokat fogunk keresni. Ha átmegy és jóvá lesz hagyva, akkor reményeim szerint ennél sokkal lényegesebb dolgokra tudunk összpontosítani" - fejtette ki Fico. Miroslav Číz, a Smer képviselőcsoportjának elnöke újságíróknak úgy fogalmazott, hogy úgy érzi, "a többség támogatni fogja a törvényjavaslatot".

Az oktatásügyi bizottság délelőtti ülésén határozatot fogadott el, amelyben azt javasolja a parlamentnek, hogy vizsgálja felül Ivan Gašparovič államfő vétóját a módosított tanügyi törvénnyel kapcsolatosan. A Smer képviselői ebben a bizottságban a vétó elutasítására szavaztak.

A "tankönyvügyet" Ján Mikolaj oktatási miniszter (SNS) azon döntése robbantotta ki, hogy a jövőben a szlovákiai magyar tankönyvekben kizárólag szlovák nyelven legyenek feltüntetve a szlovákiai földrajzi nevek. A rendelet azonnal kiváltotta a szlovákiai magyarság tiltakozását. Robert Fico novemberben Révkomáromban Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel találkozva nyilvánosan megígérte, hogy rendezni fogják az ügyet.

A szlovák parlament Fico pártjának támogatásával aztán decemberben el is fogadta a módosított oktatásügyi törvényt, amely lehetővé teszi a kétnyelvű - előbb a kisebbségi, majd az államnyelvű - megnevezések használatát a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. Ivan Gašparovič államfő azonban a törvényt megvétózta és visszaküldte a törvényhozásnak.

Várható, hogy a szlovák parlament kedden délután kezdődő ülésén foglalkozik az üggyel. A 150 tagú testületben az elnöki vétó felülvizsgálatához 76 szavazatra van szükség.

SITA/MTI