Molnár Gyula: Ha Csáky marad, a párt szakad!

2009. február 9. - 18:33 | Belföld
A Magyar Koalíció Pártja elnökségének címzett, az elnököt, Csáky Pált bíráló nyilatkozattal reagált Tajti község (Rimaszombati járás) pártalapszervezetének 25 tagja az aktuális pártbeli viszonyokra.

A nyilatkozat, amelyet az MKP-alapszervezet pénteki évzáró tagsági ülésén fogadtak el, kinyilvánítja a tagok pártvezetéssel szemben felmerült aggályait, félelmeit és elégedetlenségét, s aláírói kijelentik, messzemenően nem értenek egyet a párt jelenlegi vezetése utóbbi időben eszközölt megnyilvánulásaival, döntéseivel.

A központi etikai bizottság Simon Zsolttal szemben meghozott múlt heti döntésére utalva, amely szerint felfüggesztették Simon párttagsági jogait, kijelentetik: „nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a pártban a választó polgárokért végzett lelkiismeretes munkát a párt jelenlegi vezetése az őt bíráló megnyilvánulások miatt a tagsági jogok korlátozásával értékeli“.

A nyilatkozatban továbbá leszögezik: „úgy érezzük, a pártvezetés nem a párt integrációjára, hanem a tagság szétzilálására törekszik. Az idei, fontos választások évében Csáky Pál korábbi ígéreteivel ellentétben máig nincs érvényes, a párt legfelsőbb szerve, a kongresszus által elfogadott, a választópolgárt megszólítani képes programja. Megengedhetetlennek tartjuk, hogy Csáky Pál hiteltelenné tette az MKP-t. Aggodalmunkat fejezzük ki a párt népszerűségének a nagymértékű csökkenése miatt, ami a parlamentbe való jutást veszélyezteti“ – így a szóban forgó nyilatkozat, amelynek záróakkordjaként felszólítják Bugár Bélát, értékelje át a politikai életből való visszavonulásáról szóló kijelentését és térjen vissza a párt élére.

A nyilatkozat egyik kezdeményezője Molnár Gyula, a község MKP színeiben megválasztott polgármestere a Paraméternek elmondta, rendkívül elszomorítónak tartja, hogy ide jutott a jelenlegi pártvezetés: „Meggyőződésem, hogy nekünk, polgármestereknek, egyszerű pártagoknak kell kezünkbe vennünk a dolgokat, amíg visszafordíthatatlan szakadásnak nem indul a párt, amely küldetése szerint a szlovákiai magyarok érdekvédelmére hivatott, nem pedig öncélú hatalmaskodásra és nem szabad az őszinte megnyilvánulások megtorlásának eszközévé tenni sem. Meggyőződésem, ha Csáky marad, a párt szakad – így Molnár.

-para-