A kormányfő szerint a külföldi munkavállalók nem fenyegetik a hazai foglalkoztatottságot

2009. február 10. - 16:47 | Belföld
Szlovákiában jelenleg nincs olyan helyzet, hogy félni kelljen attól, hogy a külföldi munkavállallók elfoglalják a hazai munkahelyeket, vagy ki kéne zsuppolni őket - jelentette ki Robert Fico miniszterelnök.

A kormányfő erről a hazai foglalkoztatókkal történt megbeszélés után beszélt. Ezzel Robert Fico tulajdonképpen a cseh kormány e heti intézkedéséről beszélt, miszerint azoknak az idegeneknek egy része, akik Csehországban munka nélkül maradtak, és komolyabb szociális helyzetbe kerültek, a cseh kormány kifizeti a repülőjegyet a hazautazásra és még egyszeri, otthonmaradásra ösztönző támogatást is kapnak, 500 euró értékben.



A külföldi munkavállalónak ráadásul megmarad a lehetősége arra, hogy később visszatérhessen Csehországba. A cseh belügyminisztérium ugyanis attól tartott, hogy főképp az ázsiai munkavállalók az elbocsátások után a feketegazdaságban vegetálnak majd tovább, vagy bűncselekményekbe keverednek.
Robert Fico szerint ez speciálisan cseh belügy, amelynek belső indokai és indítékai vannak. Például Csehországban a vietnamiak aránya sokkal magasabb, mint a környező államokban. -Az a cseh kormány dolga, hogy miként kezeli ezt és milyen megoldást talált erre a gondra, belügynek számít, én ezt nem kommentálom - tette hozzá a miniszterelnök. Robert Fico szerint Szlovákia ebből a szempontból nincs olyan helyzetben, hogy hasonló intézkedéseket kellene meghozni.


SITA, -para