Bugár: Nem az ország érdekeit képviseli az SNS, hanem alapvető jogokat támad

2009. február 11. - 08:45 | Belföld
Bugár Béla (MKP) szerint, ha nem lenne kormányon az SNS, nem lett volna tankönyvkérdés.

Egyben elutasította azt is, hogy bármilyen megegyezés lett volna a háttérben a Smerrel. "Az a probléma, hogy a kormányban nem Szlovákia, vagy ha úgy tetszik, a nemzet érdekeit védi az SNS, hanem mások jogait támadja" - jelentette ki Bugár. "Egy normális államban ebből nem csinálnak ügyet" - folytatta véleményével a tankönyvproblémáról.

Dušan Čaplovič kisebbségekért felelős kormányalelnök azt mondta, a nemzeti kisebbségek diákjai kétnyelvű tankönyvekből fognak tanulni, és szerinte nem fordulhat elő, hogy az oktatásügyi miniszter ne fogadja el a változást a törvényben. "A tankönyvek a minisztérium által jóváhagyott program szerint lesznek kibocsátva, komolyan, ne csináljunk háborút" - vélekedett Čaplovič. "A nemzeti kisebbségek megérdemlik, hogy saját nyelvükön legyenek feltüntetve a helységnevek a nekik szánt tankönyvekben" - folytatta. Ő is kizárta az egyezséget az MKP-val. 

Bugár nem zárt ki egy pártelnöki jelöltséget az MKP-ban. "Nem jelölöm magam a funkcióra, szeretnék távozni a politikából, de az is nyilvánvaló, hogy jelenleg az MKP-nak nem túl magasak a preferenciái és izolálva van" - mondta Bugár. Ha nagy lenne a nyomás a pártelnökcserére, akkor átgondolná a döntését. "Ez a részemről egyfajta figyelmeztetés az elnökség felé" - fejtette ki. 

SITA/Sme.sk/para