Dohányzási tilalom

2009. február 11. - 12:03 | Belföld
Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) ellenzéki képviselő felhívta a parlament figyelmét, hogy hagyja jóvá a dohányzás vendéglátóhelyeken történő teljes tiltását érintő javaslatát.

Állítja, hogy a bárokban és éttermekben az emberek 80%-a tiszta, friss levegőt szeretne. Szerinte a döntést attól függetlenül kell meghozni, hogy az illető jobb- vagy baloldali. "A bűz és a rák nem jobb- vagy baloldali, hanem rossz" - jelentette ki Rosová szerdai sajtótájékoztatóján. A parlament szerdán ugyanezen a napon foglalkozik a javaslattal.

Rosová kritizálta az egészségügyi minisztériumot, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény kidolgozásakor engedett a gazdasági minisztérium nyomásának. A tárca olyan javaslattal állt elő, hogy a vendéglátóhelyeken szerkezetileg, építészeti megoldással különítsék el a dohányzó és nem dohányzó részt. Ez azonban Rosová szerint a kisebb kávézókat sújtaná, amelyekben ilyen átalakításokra nincs lehetőség, épp ezért hátrányos lenne számukra a helyzet.

A jelenlegi szabályok szerint el kell különíteni a két részt, de nincs meghatározva, hogy építészeti átalakítással kellene azt megtenni. 

Richard Raši egészségügyi miniszter szigorítaná a dohánytermékek fiatalkorúaknak történő eladását sújtő szankciókat. Az iskolákban megtiltaná cigarettaautomaták telepítését, illetve a büfében sem lehetne árulni. Meghatározná, hogy 19-től 25 szálig terjedhetne egy dobozban a cigaretta mennyisége.

SITA/para