Felfüggesztik az alkotmánybíró, Mészáros Lajos mentelmi jogát?

2009. február 11. - 10:05 | Belföld
A kassai alkotmánybíróság szerdán elfogadta megtárgyalásra azt a beadványt, amelyben az illetékes ügyészség arra kéri a taláros testületet, foglaljon állást Mészáros Lajos alkotmánybíró mentelmi jogának felfüggesztése ügyében.

A főügyészi beadvány tétje, hogy az illetékes szervek lefolytathassák a hivatalos büntetőeljárást annak a közúti balesetnek az ügyében, amelyet Mészáros Lajos még tavaly márciusban okozott. Az alkotmánybíróság előreláthatólag február végéig foglal állást, amely nyomán felfüggeszthetik Mészáros mentelmi jogát az eljárás idejére, ám meg is tagadhatják a mentelmi jog felfüggesztését.

Mészáros a szóban forgó helyzetre sajtónyilatkozatban reagált, amelyben arra hajlik, kollégái függeszék föl mentelmi jogát, mert meggyőződése, hogy egy ilyen helyzetben az állami szervek ugyanazon eljárásának kell alávetnie magát, mint bármely más mentelmi joggal nem rendelkező állampolgárnak.

Íme a szóban forgó kommüniké teljes szövege:

„2008 húsvéthétfőjén a családi kirándulásról hazafelé tartva Túrócszentmártonban (Priekopa városrész irányába vezető elterelő úton), kedvezőtlen időjárási viszonyok közepette, kocsisorban haladva egy áttekinthetetlen útszakaszon, közúti baleset részesévé váltam, amelyet valószínűleg pillanatnyi figyelmetlenségem is okozott. A balesetet követően azonnal segítséget nyújtottam a baleset többi részvevőjének és a helyszínre érkező rendőrökkel teljes mértékben együttműködtem, beleértve az alkoholszintmérést is, amely természetesen negatív eredményt hozott. Sajnálatos módon a baleset egyik következményeként az egyik részvevő súlyosan megsérült, amely hosszan tartó munkaképtelenségéhez vezetett.

A történtekről azonnal tájékoztattam az Alkotmánybíróság elnöknőjét, plénumát és a sajtót is. Kollégáim az ügyészség javaslatára a közeljövőben döntenek arról, hogy megfosztanak-e az alkotmány által garantált mentelmi jogomtól és ezáltal jóváhagyják-e, hogy gondatlanságból elkövetett vétség miatt esetleg büntetőjogi eljárás induljon ellenem. Döntésüket nem tudom közvetlenül befolyásolni, ám nyilvánosan kijelentem, hogy szeretném, ha e baleset miatt megfosztanának a mentelmi jogomtól. Emberként az a meggyőződésem, hogy a törvény előtti egyenlőség elve alapvető jelentőségű; bíróként ezen elvet naponta védem és továbbra is védeni szeretném. Meggyőződésem, hogy ebben a helyzetben az állami szervek ugyanazon eljárásának kell alávetnem magam, mint bármely más mentelmi joggal nem rendelkező állampolgárnak.

Egyúttal nyilvános ígéretet teszek arra, hogy bármilyen általam okozott kárt feltétlenül és teljes mértékben megtérítek, továbbá mindent megteszek azért, hogy az alkotmánybírói hivatás gyakorlásához szükséges alkotmányos és erkölcsi alkalmasságomhoz semmilyen kétség sem férhessen.“

-para-