Kutatásokba injektálna az oktatásügy, hogy mérsékelje a válság hatásait

2009. február 13. - 15:29 | Belföld
Az oktatásügyi minisztérium a strukturállis alapokból érkező 531 millió euró értékű projektekre készített elő felhívást - jelentette be sajtótájékoztatóján Ján Mikolaj miniszter.
Ez az összeg 200 millióval több mint tavaly. Elmondása szerint abszolút prioritást élvez a kutatás, mindenekelőtt az, amely a legmagasabb foglalkoztatást, a munkahelyek megtartását és újak teremtését biztosítja. a minisztérium pénteken ezen szabályokon egyezett meg a Szlovák Rektori Konferencia tagjaival. "Ez egy óriási esély a főiskolák számára, ahogy eddig eszközökért kiáltottunk au infrastruktúrára, berendezésekre, információs technológiára és hasonlókra, úgy most itt az esély ezen pénzek értelmes kihasználására" - nyilatkozta Vladimír Báleš, a konferencia elnöke. 

A rektorok pénteken egyetértettek az egyetemek költségvetésével és beleegyeztek az intézmények támogatási rendszerébe azután, hogy azokat egyetemi, főiskolai, illetve szakfőiskolai kategóriákba sorolják őket. Az elfogadott javaslat alapján nem változik azon tanárok bére, amelyek egyetemről főiskolára minősített intézménnyé válnak.

SITA/para