Mikolaj nem létező tankönyveket ígér

2009. február 16. - 10:24 | Belföld
Mikolaj még csak a szerzőit választotta ki azoknak a tankönyveknek, melyeket szeptemberre ígér az iskoláknak.

A diákoknak olyan tankönyveket kellett előre megrendelniük, mely tankönyveket még senki sem látott. Sem a tanárok, sem a minisztériumi hivatalnokok. Nem is láthatták őket, hiszen még egyetlenegy darabot sem nyomtattak ki. Más tankönyveket pedig, azon osztályoknak, melyeket a reform érint, a minisztérium még nem is ajánlott fel.


Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter viszont meg van róla győződve, hogy szeptemberben lesznek új tankönyvek.


A Sme napilap Léván és másutt is érdeklődőtt a tanároknál tankönyvügyben. A lévai Andrej Kmeť Alapiskola igazgatónője szerint szeptemberre nem lesznek új tankönyvek. -Meglepődnék, ha ez gond nélkül menne- nyilatkozta. Kollégáival együtt már megszokták, hogy a tankönyvek minimum fél évet késnek.


- Ha ez nem egy előre lezsírozott üzlet, ahol már egyesek előre megírták ezeket a tankönyveket, akkor nem tudom elképzelni, miképp biztosítják ezt be - nyilatkozta Martin Fronc, volt oktatási miniszter. Szerinte tankönyvet írni minimum egy évig tart. Úgy véli, még ha megsürgetik is, a jóváhagyási folyamatot nem lehet megkerülni. A szerzők kiválasztása még csak a kezdet, sok szerző még nem is készült el a kézirattal, csak bemutató részleteket adtak be, ezek után értékelik a kéziratokat, és elkészülnek a szakvélemények.


A Szlovák Tankönyvkiadó főnöke szerint először a kéziratokat technikailag és szerkesztésileg rendbe kell tenni, aztán jön az engedélyeztetés a tárcánál. Azt nem tudta megmnondani, mindez lezajlik-e szeptemberre, azt sem lehet tudni, ki nyomtatja majd ki a tankönyveket, és a kiadók a tenderről még nem is értesültek.


Egy homonnai iskola igazgatója szerint nyomást gyakoroltak rájuk, hogy rendeljenek az egyelőre nem létező tankönyvekből.


Az ötödikesek új tankönyveinek megírására a minisztérium kihirdette a pályázatot és ez három hónapig tartott. 2008. szeptember végéig jelentkezhettek, és a szerzőket Ján Mikolaj miniszter idén januárban választotta ki. A matematikára, irodalomra és a földrajzra viszont meg kell ismételni a pályázatokat.


A tantárgyak többségére a másodikosoknak is új tankönyvük lesz a reform értelmében, ám ezen könyvek szerzőit a miniszter még nem is választotta ki.


Sme online, -para

Címkék: tankönyvügy