Szlovák-magyar viszony: Közös nevezőn Eörsi és Urbáni

2009. február 18. - 15:50 | Belföld

Pozsonyban találkoztak Szlovákia és Magyarország parlamentjének európai ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjai. Eörsi Mátyás szerint számos nyitott probléma van a magyar-szlovák kapcsolatokban, de azokat kulturáltan és európai módon kell kezelni és megoldani.

"Ezek természetes viták, amelyektől nem kell megijednünk, de kulturált és európai módon keresnünk kell megoldásukat" - jelentette ki az Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke szerdán Pozsonyban, miután tárgyalásokat folytatott a szlovák partnerbizottság tagjaival. Példaként Eörsi a tokaji borvidékkel, illetve a pozsonyi Pátria Rádióval összefüggő problémákat említette.

Egy, a szélsőséges jelenségek körüli vitákkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Eörsi kifejtette: jobb lenne, ha minden ország, mielőtt a szomszédját bírálná, "a saját portáján tenne rendet".

Eörsi és Milan Urbáni, a szlovák bizottság elnöke is megerősítették, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) intézményesítésének kérdése a szlovák és magyar parlament elnökei - Pavol Paška és Szili Katalin - márciusra tervezett találkozójának egyik napirendi pontja lesz.

"Nem az a célunk, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma miatt konfliktus keletkezzen, hanem az, hogy a magyar fél jó kapcsolatokat tudjon fenntartani a kisebbségekkel" - mondta újságíróknak Eörsi. Urbáni leszögezte: a probléma nem abban rejlik, hogy a magyar és a szlovák képviselők találkoznak, hanem az, hogy a KMKF-t a magyar Országgyűlés részévé tették. "Mindkét ország független, büszke és szabad, de ugyanakkor szomszéd is" - jelentette ki Eörsi. Szerinte különösen a mai gazdasági válság idején az olyan szomszédos országok, mint Magyarország és Szlovákia, nem lehetnek közömbösek egymás iránt.

Urbáni szerint sokkal több olyan dolog van, ami a két országot összeköti, semmint elválasztja. Nagyon fontosnak nevezte például az energiabiztonság és általában az energetika terén való együttműködést. Úgy vélte: ha az Európai Unió bármelyik országában is gazdasági protekcionizmus érvényesülne, az kedvezőtlenül érintené a szlovák és a magyar gazdaságot is.

Mindkét bizottsági elnök síkraszállt a visegrádi csoporton belüli együttműködés elmélyítése mellett is.

Kokes János, MTI