Egyik fél sem bizonyít videóval az emberjogi bizottságok újabb találkozóján

2009. február 19. - 14:53 | Belföld
Március 4-én találkozik a pozsonyi parlament épületében a magyar emberi jogi bizottság és a szlovák társbizottság delegációja - mondta Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke csütörtökön.

Mint mondta, azért járt csütörtökön Pozsonyban, hogy előkészítse a március 4-i nem hivatalos bizottsági ülés napirendjét és a tárgyalás témáit.

Hozzátette: két kerettémában állapodtak meg, a szlovák-magyar alapszerződés ügyéről, valamint a szlovák és a magyar kisebbség helyzetéről fognak tárgyalni. Elmondta azt is, hogy a DAC-Slovan meccsről készült, vitákat kiváltó videofelvételt most nem hozza magával.

Balog Zoltán kiemelte: tárgyalni fognak a nyelvtörvényről, a nemzeti szimbólumok kérdéséről, a dunaszerdahelyi ügyről, valamint a pilisszentkereszti szlovák kisebbségi ház ügyéről is. Azokat az anyagokat, amelyeket a bizottsági tagok fontosnak tartanak bemutatni az ülésen, még előtte elküldik. Úgy nyilatkozott, a szlovák fél sem tervez bemutatni semmilyen felvételt.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: a március 4-i találkozóra minden parlamenti párt delegálhat képviselőt.

A pozsonyi találkozóra azért kerül sor, mert február 2-án elmaradt a két parlament emberi jogi bizottságainak budapesti találkozója, ugyanis Balog Zoltán, a magyar bizottság elnöke előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart levetíteni a vitatott dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésről. A szlovákok ezt nem fogadták el, s távoztak a parlamentből.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az eset után azt mondta, minden felelősség Balog Zoltánt terheli, amiért nem az előzetes megállapodás szerinti napirendnek megfelelően kezdte el az ülést.

Az MSZP és az SZDSZ is elítélte, hogy megbeszélés nélkül akarták levetíteni a felvételt; ezzel szemben Balog Zoltán úgy vélekedett: "fontos dolog a diplomácia, de még fontosabb az igazság". A KDNP szerint a magyar vezetőknek fogalmuk sincs arról, hogy mi a nemzeti érdekünk. A. Nagy László, a szlovák parlamenti bizottság elnöke úgy nyilatkozott: megoldhatatlan helyzetbe hozta a szlovák parlament emberi jogi bizottságának küldöttségét a magyar fél azzal, hogy előzetes egyeztetés nélkül videofelvételt akart levetíteni a szlovák rendőrségnek a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt beavatkozásáról.

A. Nagy László, a szlovák testület elnöke február 4-én Pozsonyban közölte: a szlovák parlament emberi jogi bizottsága nem Magyarországon, hanem Pozsonyban szeretne találkozni a magyar partnerbizottsággal.

MTI/SITA/para