Mikolaj optimálisnak véli főiskolai finanszírozási rendszerét

2009. február 20. - 18:56 | Belföld
Pénzügyi szempontból sem mindegy az akkreditációs bizottság minősítése a főiskolák és egyetemek számára.

Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter új pénzügyi modellel készül számukra. "Számunkra az a fontos, hogy a komplex akkreditáció alapján lesz meghatározva a főiskolák finanszírozása" - mondta Vladimír Báleš, a Szlovák Műszaki Egyetem rektora.

Mikolaj azt ígérte, abban az esetben, ha az egyetemek a minősítés után a főiskolák közé sorolódnának, sem kell nevet változtatniuk, nevükben megmaradhat az egyetem kifejezés. "Nem lehet két évente változtatni az iskolák nevét. A rendszernek nyitottnak és rugalmasnak kell lennie" - indokolta meg a miniszter. Az adott iskola besorolása leminősítése esetén sem vész el teljesen. Egy vagy két év után ugyanis újra kérvényezhetik az akkreditációt.

A miniszter aszerint is határozza majd meg a finanszírozást, mennyire járul hozzá az egyetem vagy főiskola tudományos kutatáshoz. Mikolaj biztos benne, hogy optimálisan van meghatározva finanszírozási rendszere, bár nem minden rektor értett vele egyet százszázalékosan. Bevallotta, hogy nagy különbségek lehetnek ezáltal az intézmények költségvetésében, ezek azonban az állami pénzek mellett euróalapokból is pályázhatnak támogatásra.

Hatéves időszakonként valósul meg a felsőoktatási intézmények tevékenységének komplex akkreditációja. Az akkreditációs bizottság az oktatási, kutatási, fejlesztési, művészi és alkotó tevékenységét bírálja el az egyes főiskoláknak és egyetemeknek. Mérlegre kerül ezenkívül a hosszútávú terv, valamint az iskolák személyzeti, technikai és információs feltételei.A komplex akkreditáció után egyetemi, főiskolai, illetve szakfőiskolai besorolást kaphatnak.

Sme.sk/para