Másság: Bocsánatkérést követelnek Baláž püspöktől

2009. február 25. - 09:15 | Belföld
A Másság szervezet bocsánatkérést követel Rudolf Baláž püspöktől, amiért az ferde hajlamúaknak titulálta a homoszexuálisokat.

Baláž szerint ostobaság homoszexuálisokra bízni a gyerekek nevelését. "Ki engedte meg nekünk a gyermekek jövőjének elcsúfítását?" - tette fel a kérdést a szentmisebeli prédikációjában. Hangsúlyozta, hogy a gyermek is ember, akinek joga van a méltóságteljes élethez. "Ha az egy ferde hajlamú ember, és átadja a gyereknek is a hajlamait, ki lesz a felelős ezért?" - kérdezte.

"Figyelmeztetnénk a püspök urat, hogy a homoszexualitás nem ferde hajlam, hanem kisebbségben lévő szexuális orientáció, amely az emberiség kezdete óta létezik és sehogyan nem csökkenti az egyén értékeit. A homoszexuálisoknak is joguk van a méltóságteljes élethez" - jelentette ki a Másság szervezet  álláspontjaként Július Kolenič, a jogi tanács elnöke. Emlékeztetett az Európai Parlament kijelentésére, miszerint a társadalmi és politikai intézmények vezetőinek homoszexuálisok elleni diszkriminatív kijelentései gyűlöletkeltőek és erőszakra sarkallóak is lehetnek, éppen ezért az illetékes szerveknek büntetni kellene ezeket.

"A püspöknek a társadalmi élet jelentős képviselőjeként mérlegelnie kellene szavait, és inkább a szeretetre, mint a gyűlöletre buzdítania. leginkább pedig elnézést kellene kérnie a homoszexuálisoktól - akik egy része a katolikus egyház hívője - gyalázó kijelentése miatt" - hangsúlyozta Kolenič.

SITA/para