Szigeti: Mikolaj támad, betiltja, amit már egyszer jóváhagyott

2009. február 27. - 16:26 | Belföld
Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter árt a nemzetiségi oktatásnak, szembemegy a saját reformjával - mondta mai sajtótájékoztatóján Szigeti László, az MKP alelnöke.

Ahogy folytatta, most azzal bőszít, hogy visszavonta a magyar gimnáziumoknak szánt történelemkönyveket, kitörölte azon tankönyvek listájáról, amelyről az iskolák rendelnek. Szigeti szerint döbbenetes, hogy Mikolaj ezekhez a tankönyvekhez rakott egy függeléket, amely szerint használhatják az iskolák, most pedig visszavonja. "Megdöbbentő, hogy a miniszter úr ismét, sőt lehet mondani, permanens módon támadja a nemzetiségi oktatást és árt annak Szlovákiában. Sűrűn anullálja vagy megváltoztatja a döntéseit" - jelentette ki Szigeti. Két történelemtankönyvről van szó, egyik része 2006 novemberében, másik pedig 2007 novemberében kapott egy jóváhagyási függeléket.

Szigeti felhívja Mikolaj figyelmét, hogy hívja össze tanácsadó szervét a nemzetiségi oktatással kapcsolatban, ahol arra törekedne, hogy a miniszter visszalépjen döntésétől. A miniszter szemérte veti, hogy pénzt pazarol. Szigeti népszerűnek tartja a tankönyveket, amelyet szakemberek is az egyik legmodernebbnek tartanak. Kritizálja, hogy betiltja ezeket a könyveket, miközben semmilyen más modern tankönyv nincs. Kételkedik abban is, hogy szeptemberig képesek új tankönyvet kiadni.

Az új tankönyveket Róbert Letz történész fogja írni. A Pravda szerint Letz, mint Mikolaj történelmi bizottságának vezetőjéről tavaly kiderült, hogy egyik tankönyvében enyhítette Jozef Tiso szerepét a zsidók koncentrációs táborokba való hurcolása tekintetében. Úgy írta, Tiso nem tudott az elszállítások előkészületeiről. Szigeti erről csak annyit mondott, tart attól, hogy objektív történelmet kapunk.

Szigeti szerint Mikolaj számos előírást megsért  ezzel a döntésével. Szerinte nem felel meg áll meg a lábán a miniszter érvelése, hogy a tankönyv nem felel meg a reformnak. Szerinte Mikolaj a reformjával akart szabad kezet adni az iskoláknak a tankönyvek kiválasztásával, amit most megvon tőlük. Szigeti úgy véli, az oktatás a szocializmus korába tér vissza. 

SITA/para