Változtatna az euróalapokból való merítés szabályain az MKP

2009. február 27. - 17:53 | Belföld
Az MKP szeretné megnyitni a 2007-2013-as időszakra meghatározott Nemzeti stratégiai és referenciakeretet, és átértékelnék a pénzek elosztását az egyes programokra. Szlovákiát is elérte ugyanis a gazdasági krízis és lelassult a gazdaság.

"A programok között jelentősen meg kell erősíteni azokat, amelyek a foglalkoztatás megőrzését célozzák, a munkapiac aktivitását, az építőipar felfuttatását, autópálya- és lakásépítést, lakások és házak fűtését valamint a vállalkozásokat támogatják" - mondta a pénteki sajtótájékoztatón Farkas Iván (MKP). Úgy véli, ha a kormány jóváhagyná, akkor Brüsszel is támogatná. Szerinte precedens lehet Magyarország, ahol ezt szintén megcselekedték. Ezenkívül hatékonyabbá kell tenni a minisztériumok működését, amelyek az euróalapokból való merítésért felelnek.

Az ellenzék megnyitná az állami költségvetést, mert nem reális számokon alapszik. Farkas szerint a kormánynak ki kellene igazítani és javaslatot tenni új költségvetésre, mert a jelenlegi a GDP teljesíthetetlen növekedésével számol.

Az MKP nem szeretné, ha olyan intézkedéseket foganatosítanának, amely csak némelyeknek passzol. "Nem kiválasztottaknak akarunk osztogatni" - mondta Farkas. Elmondása szerint a romló vállalkozói környezetet olyan stimulánsokkal javítanák, amely világos keretek közé van szorítva. Szeretnék csökkenteni az adóelőleg mértékét azon cégek számára, amelyek pénzügyi problémákkal küzdenek. Ezenkívül amellett vannak, hogy a kezdő vállalkozók kétéves adómentes "szünidőt" kapjanak, valamint támogatnák a kezdő munkavállalókat is. 

Azt kéri az MKP, időlegesen szüntessék meg a földalapból kiemelt földekre felszámított illetéket. Törvényt alkotnának a mezőgazdasági földek kihasználásáról és védelméről. Végezetül Farkas elutasította Robert Fico vádjait, aki azt állította, hogy a Dzurinda-kormány alatt a földalap irtása folyt.

SITA/para