Mečiar szerint Gašparovič adta el az állami gáztározókat

2009. március 1. - 15:30 | Belföld
Az, hogy Szlovákia nem tudott megbirkózni az orosz-ukrán gázvitából eredő gázhiánnyal, a jelenlegi köztársasági elnök számlájára is írható- jelentette ki Vladimír Mečiar HZDS-elnök a Markíza tévé Na telo c. adásában.

- A tározókat az Önök Poórja adta el -kontrázott neki Mikuláš Dzurinda volt kormányfő. - Nem, a tározókat Gašparovič adta el - szögezte le a HZDS elnöke.Vladimír Mečiar szerint a gázválság  az orosz-ukrán kapcsolatok kérdése volt. Úgy véli, most ismét a meg nem egyezés fenyeget, de immár nem a szállításról.


-Tehát a rizikó kisebb. Van ugyanis reális út, miképp egyezzünk ki ezzel - mondta a HZDS elnöke, szerinte a megoldás a szlovákiai energetikai cégek összefogásában rejlik, és a gáztározók kihasználásában, hiszen Szlovákiában a gáztározóknak köszönhetően 120 napra elegendő gáz van, a gond csak az, hogy az állam nem férhet hozzá, mert ezeket eladták.


Dzurinda szerint a kormány két hibát csinált. Az első az, hogy a kormány belépett az orosz-ukrán viszályba, holott nekünk csak az oroszokkal van szerződésünk. Dzurinda szerint a konfliktusba nem lett volna szabad belépni. Az SDKÚ-DS elnöke szerint keményen követelni kellett volna a szerződés teljesítését, azon szerződésért, amiért fizetünk, és betartjuk azt. Dzurinda szerint a gázszállítás helyreállítása után keményebben kellett volna fellépni a kompenzáció és be nem pótolt mennyiségek miatt is.Dzurinda szerint a szlovák kormánynak, összhangban a többi károsult ország kormányával az EU rendkívüli ülésén garanciát kellett volna követelnie arra, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő.


SITA, -para