Lipšic: Ficonak meg kéne akadályozni a maffiavezér szabadon bocsátását

2009. március 2. - 16:20 | Belföld
Daniel Lipšic (KDH) hétfőn levelet írt Robert Fico kormányfőnek, amelyben kéri egy azonnali, büntetőrendi törvényjavaslat jóváhagyására, amellyel megakadályozhatnák egy maffiavezér szabadon bocsátását.

"A vádlott Okoličányról van szó" - ismerte be Lipšic. Róbert O. nem jogerősen lett életfogytiglanra elítélve, de a bírósági halogatásnak köszönhetően szabadon bocsátható. A törvényjavaslat csak akkor lehetne hatékony, ha gyorsított eljárásban fogadnák el, ez a március 10-i ülésen megvalósulhatna, a gyors jóváhagyását azonban a kormánynak kell javasolnia. "Ha erőszakos bűncselekményről, sőt szervezett bűnözésről van szó, számomra nem fontos, kinek a politikai érdemeihez járul hozzá a bűnözés csökkentése" - jelentette ki Lipšic.

Lipšic úgy véli, elfogadhatatlan, hogy az első fokon súlyos bűncselekményért, akár életfogytiglanra elítélt személyeket a fellebbezés idején szabadon bocsáthassák. Szerinte a javaslat nem alkotmányellenes. "A szervezett bűnözésnek mindig van egy nagy előnye az állammal szemben, mégpedig, hogy nem kell a szabályok szerint játszania. Az állam, akkor is ha szervezett bűnözés gyanúsítottjait részesíti büntető eljárásban, a szabályok szerint járhat csak el. Tehát mindig egy lépéssel az állam előtt járhatnak, de ha nem alkalmazkodik ehhez a törvényhozás, akkor az egy lépésből öt is lehet" - vélekedett Lipšic.

Róbert O. február közepén kapott életfogytiglani börtönbüntetést a Speciális Bíróságtól Bazinban. A döntés ellen azonban fellebbezhet. Amennyiben pedig a Legfelsőbb Bíróság április 13-ig nem dönt a fellebbezési kérelméről, akkor a kelet-szlovákiai szervezett bűnözés állítólagos feje szabadon bocsáttatik, ugyanis lejár a fogsága.

SITA/para