Húsz év óta az idén írattak be a legkevesebb gyereket magyar iskolákba

2009. március 3. - 06:38 | Belföld
Az idén mintegy 3500-3800 gyereket írattak be a szlovákiai magyar iskolák első osztályába. Két évtized óta ez a legalacsonyabb szám - jelentette ki Szigeti László, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának oktatásügyi alelnöke a pozsonyi Pátria Rádió esti híradójának adott interjújában.

Szigeti szerint ennek a helyzetnek több oka is van. Az egyik alapvető problémát a szlovákiai magyarság népesedési mutatójában lehet megtalálni. "Kevés gyerek születik, kitolódik a házasságkötések ideje és ezzel együtt a gyermekvállalás is. Ez mind rányomja a bélyegét a gyermekek születési számának alakulására" - mutatott rá a szakpolitikus.

Kifejtette, hogy régiónként más és más a kép. Tavaly Komáromban például nagyon rossz volt a beiratkozási helyzet, viszont az idén az utóbbi tíz év legjobb eredménye mutatkozik. "Tehát sok mindentől függ a dolog, nemcsak a demográfiai évtől is, hanem attól is, hogyan tudják toborozni a beiratkozások során magyar iskolába a gyermekeket" - jegyezte meg Szigeti.

Nagy problémát jelent, hogy a magyar nemzetiségű gyerekek mintegy 20 százaléka szlovák iskolába kerül. Ez jelentős mértékben a növekvő számú vegyes házasságok következménye, illetve hogy számos településen kisebbségbe kerülnek a magyarok, s megszűnik a helyi magyar iskola is.

Kérdésre válaszolva - nem lenne-e itt az ideje elgondolkodni a hétvégi, vasárnapi iskolákon is -, Szigeti elmondta: A szórványban élők számára egyes helyeken az anyanyelvi oktatás megoldása érdekében a vasárnapi iskolai képzés már be is indult. Ilyen hétvégi magyar iskolák működnek Pozbán, Kétyen és Nagycétényben is. Nyilvánvaló, hogy ezt a megoldást a jövőben tovább kell majd fejleszteni - mutatott rá a politikus.

mti/para