Mikolaj meghatározná, milyen szavakkal lehet értékelni a kisdiákokat

2009. március 3. - 15:51 | Belföld
Ján Mikolaj a keddi, osztályzásokról tartott szakszeminárium után úgy nyilatkozott, két héten belül pontosítják az alapiskolák első osztályai számára a módszertani útmutatást, hogy az értékelések a tanév végén már egységesek legyenek.

Mikolaj még nem tudta megmondani, hány fokozata lesz az értékelésnek. Úgy nyilatkozott, talán három, egyszerű kifejezésekkel, mint nagyon jó, jó, stb.

A tanároknak ezek után is lehetőségük lesz szóban vagy jeggyel osztályozni a kiselsősöket. "A szóbeli értékelésnek is kell, hogy meglegyenek a maga szabályai, nem lehet pusztán fogalmazási gyakorlat. A bizonyítványnak kell, hogy legyen összehasonlító funkciója" - jelentette ki Mikolaj. A miniszter ígéri, hogy a tanárok kapnak némi szabadságot, például egy keretben leírhatja a diák számára véleményét. 

Mikolaj állítja, hogy az eddigi értékelési gyakorlat, amely a diák fejlődését írta le, törvénytelen volt. "Eddig nem bizonyítványokat adtak ki, hanem az alkotóképesség szabadsága volt teljes, ami törvényen kívül esik. Amennyiben megegyezünk, hogy az első évfolyam is az alapfokú képzés része, akkor annak is meg kell lennie a formájának" - fejtette ki az oktatásügyi miniszter.

Az elsősöket már az első félévben teljesen, minden tantárgyból értékelni kell.

SITA/para