Mikolaj: Szlovákból fordított történelem-tankönyvekből tanulhatnak a magyarok

2009. március 3. - 17:11 | Belföld
A magyar gimnáziumok nem tanulhatnak abból a történelem-tankönyvből, amelyből eddig. Az oktatásügyi miniszter ugyanis úgy határozott, azokból kell tanulniuk, mint a szlovák iskoláknak, csak a kisebbség nyelvére lefordítva.

Mikolaj az oktatásügyi reformmal takarózik. "Kötelesek vagyunk olyan tankönyveket készíteni, amelyek szeptemberben olyan formában kerülnek az iskolákba, ahogy a reformfolyamat írja elő. Az állami tanterv a kisebbségi nyelven oktató iskolák esetében ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy számukra tovább tarthat, míg lefordítják a tankönyveket. Az állami oktatási program azonban az iskolák minden típusára ugyanaz, tehát a tankönyveknek is ugyanolyanoknak kell lenniük" - állítja Mikolaj.

A miniszter kifejtette, hogy ő nem vonta be az eddig használt tankönyveket, csak nem tette fel azon portál kínálatába, ahonnan az iskolák tankönyveiket rendelik. Szerinte a tankönyvekből van elég, mivel idén kevesebb elsős iratkozott be, így nincs szükség továbbiakra. "Ezek kétéves tankönyvek." - jelentette ki, majd hozzátette, hogy a portálra csak új tankönyvek kerülnek, az állam nem fizethet az régiekért és az újakért is. 

SITA/para