Jobb az ellenzéki válságcsomag - mondják az elemzők

2009. március 7. - 12:13 | Belföld
Szakértők szerint sokkal jobb az ellenzék válságcsomagja annál, mint amit a Fico -kormány kidolgozott. Ennek ellenére pénteken sikertelenül tárgyaltak róla a parlamentben.

Bár az ellenzék által kidolgozott válságcsomag háromszor drágább, mint a koalíciós, tehát körülbelül egymilliárd euróba kerül, mégis jobb, mert komoly adócsökkentéssel számol, valamint a kötelező járulékok mérséklésével, s ezt szeretnék a vállalkozók is. Ráadásul befektetőbarát és esélyt ad újabb munkahelyek kialakítására. Robert Fico miniszterelnök szerint viszont az egész nem más, mint Szlovákia elleni szabotázs.


Pavol Hrušovský, a KDH elnöke erre azzal vágott vissza, hogy a kormány másfél év alatt tönkre fogja tenni Szlovákiát, ha úgy irányít majd, ahogy eddig.


Martin Lenko, a VÚB elemzője szerint hosszú távon sokkal jobb az ellenzéki csomag, mert a koalíciós sem rossz ugyan, de tartós válság esetén nem oldja meg a gondokat. Marek Gábriš, a ČSOB elemzője szerint szintén a markánsabb adó- és járulékcsökkentés lenne serkentő hatású, nem tetszik neki például az sem, hogy az állam tízmilliárdokat öl a CARGO vasúti szállító cégbe, mert ez szerinte gazdasági diszkriminálás, egy cég jogtalan előnyben részesítése.


SITA, -para