Októberre halasztották az MKP kongresszusát

2009. március 7. - 19:35 | Belföld
Októberre halasztotta az eredetileg májusra tervezett kongresszusát Magyar Koalíció Pártja. Az elnökségi körökből korábban kiszivárogtatott információk szerint a kongresszusra május 16-án Érsekújváron került volna sor, s az MKP ezzel indította volna kampányát az európai parlamenti választások előtt.

Az új döntés alapján a kongresszusi küldöttek október 17-én ülnek össze. A párt ezzel kezdi meg kampányát a regionális önkormányzati választás előtt.

Csáky Pál pártelnök a halasztást azzal indokolta, hogy az alapszabály szerint a kongresszusi dokumentumoknak négy hónappal a tanácskozás kezdete előtt készen kell lenniük. A kongresszuson megvitatásra kerülő stratégiai program azonban még nem készült el.  "Úgy döntöttünk, hogy a javaslatot vitára bocsátjuk. Kiegészítő és módosító javaslatokra, élénk vitára számítunk" - jelentette ki Csáky.

Az országos tanács ugyanakkor úgy döntött, hogy 33 194 euróval támogatja Iveta Radičová ellenzéki államfőjelölt választási kampányát. A párt elsősorban a várható második forduló előtt tervez aktívabb bekapcsolódást a kampányba. Csáky Pál elnök ígéretet tett arra, hogy pártja semmi olyat nem tesz, amellyel Iveta Radičová nem tudna azonosulni.

A párt vezetőségének döntése alapján a regionális jelöltek listáján nem szerepelhetnek olyan személyek, akik a volt szocialista rendszer idején bizonyíthatóan az állambiztonság ügynökei voltak.

mti/para