A lakosság látja kárát a DSS-illetékek jelentős csökkentésének?

2009. március 8. - 16:59 | Belföld
A nyugdíj-megtakarítások értékének 0,065%-áról 0,025%-ra csökkentendő DSS-illetékek (magán-nyugdíjpénztárak) kiszoríthatják némely biztosítót a piacról - vélekedett Ivan Mikloš egykori pénzügyminiszter a Markíza Na telo című adásában.

Hozzátette, hogy az ellenzéknek nincs kifogása az illetéket csökkentésével szemben, de ilyen radikális csökkentés átalakítja a piacot, és a megmaradó két-három társaság csökkentené a konkurenciát, ami az ügyfelek kárára válna.

Mikloš elmondta, hogy az első pillér demográfiai szempontból nem fenntartható, épp ezért alkotta meg az előző kormány a második pillért, ahol az ügyfelek spórolásai felértékelődnek. Nem ért egyet Mikloš érvelésével Viera Tomanová munka-, szociális és családügyi miniszter, szerinte ugyanis a második pillérben tartott spórolások vörös számokban vannak kifejezve, ugyanis leértékelődnek, emellett egyetlen aki ebből hasznot húz, az a DSS. Nem ért egyet Mikloš azon megállapításával sem, hogy az első pillér nem fenntartható demográfiai nézőpontból. "Senki nem tudja megmondani, hány ember dolgozik 20-30 évig egy nyugdíjasra" - véli. Tomanová szerint ezenfelül a második pillérben tartott spórolások veszítenek értékükből. "A szakértők 10-15 éves válságot jósolnak. A második pillérbe egymillió ember lépett be, és merem állítani, vannak olyanok, akik eleddig egyetlen koronát sem spóroltak ezzel" - kritizálta Tomanová. 

Az expénzügyér úgy véli, a rövidtávú veszteséget kompenzálja a közép-, illetve hosszútávú nyereség. Szerinte az elmúltszáz évben nem esett meg, hogy a részvénypiacok negatívba mentek volna át, és voltak már máskor is válságok. Említette, hogy az OECD is óva int attól, hogy megbontsák a második pillért, ugyanis ez a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának alapja. Mikloš elmondása szerint a koalíció három év alatt nem hozakodott elő jobb megoldással, csak a második pillér megszüntetésével. "Az elfogadott költségvetés számol azzal, hogy a második pillérből kilép 150 ezer ügyfél" - figyelmeztet. Hozzátette, hogy a kormány ijesztgeti az embereket, és megpróbálja kiűzni őket a második pillérből. Tomanová ezt elutasítja, csak ismétli önmagát, hogy egyedül a DSS-keres a második pilléren.

SITA/para