Meg akarja "védeni" Mikolajt az oktatásügyi törvénytől az SNS

2009. március 8. - 15:54 | Belföld

Az SNS azzal, hogy az Alkotmánybíróságra kívánja adni a kisebbségek nyelvén írt tankönyvekben a helységnévhasználatot szabályozó törvényt, valójában miniszterét, Ján Mikolajt szeretné megvédeni.

"A miniszter, mint állami hivatalnok, köteles betartani a törvényeket és az alkotmánynak is megfelelni. Most viszont olyan szituációba került, hogy nem fogadhatja el ezt a törvényt, mert alkotmányellenes, ráadásul kivitelezhetetlen" - mondta a STV 5 perc múlva 12 adásában Anna Belousovová, a párt első alelnöke, majd azzal folytatta, hogy számukra teljesen mindegy, ki áll elő a beadvánnyal, csak az megfelelő és hatékony legyen.

Martin Fronc (KDH) egykori oktatásügyi miniszter szerint a törvény rendesen let elfogadva, hogy az esetleges beadványról döntsön. Ugyanakkor szerinte az oktatásügyben sokkal komolyabb problémák vannak, mint például, hogy némely diák nem kapott bizonyítványt, vagy csak valamilyen irodai papíron. Fronc úgy tudja, néhány iskolában még olyan tanácsot is kaptak, hogy a bizonyítvány formanyomtatványát, ami egy hivatalos dokumentum, az internetről töltsék le.

Frons ezenkívül a magyar történelemtankönyvek levételét a rendelési listáról a kormányfő ígéretének, miszerint a kisebbségi oktatásban megtartják a status quót, megszegésének tartja. Belousovová úgy reagált, hogy nem a meglévő tankönyveket vonták ki az iskolákból, hanem az újakat vették le a listáról, mivel az oktatásügyi reformnak nem felelnek meg a paramétereik.

A vita gazdasági részében Fronc kritizálta a koalíció fellépését a "faliújságos" építésügyi tenderrel kapcsolatban, amelynek vizsgálata az illetékes szerveknél már hónapok óta zajlik. "Mi az eredményekre várunk, biztosan nem lenne jó, ha valamit előrejeleznék. Az ellenőrzéstől objektív eredményt várok. Fronc ehhez hozzátette, hogy a miniszterelnök "három perces" ígérete arról, hogy ennyi idő alatt leváltja azt a minisztert, akinél csak a törvénytelenség gyanúja is felmerül, ebben az esetben nagyon is elhúzódik. "Az Állami Számvevőszék vizsgálata nem tart hónapokig, hanem napokig, vagy egy hétig, esetleg 10 napig. Az az érzésem, hogy a koalíciós partnerek egymás nyakát szorítják, egyknek van František Blanárika, másiknak Ján Počiateke, harmadiknak pedig Janušeke. Mindegyiknek van saját botránya és egymást védik" - vélekedett Fronc. "Talán saját tapasztalatból mondja" - válaszolt Belousovová, majd emlékeztetett, hogy a Közbeszerzési Hivatal, amelynek MKP-s vezetője van, is vizsgálta a tendert. 

Mindketten egyetértettek abban, hogy a lakóházak hőszigetelése hatékony lehet a válság hatásainak csökkentésére. Ilyen javaslatot indítványozna az SNS, ugyanakkor a KDH is már tett egy törvénymódosító javaslatot, Belousovová szerint azonban ehhez nem kell törvényt módosítani. 

Sme.sk/para