Szociális ösztöndíj külföldön tanulóknak

2009. március 8. - 19:19 | Belföld
A kormánytól szociális ösztöndíjat kaphatnak ebben a tanévben az egy évig külföldi tanulmányokat folytató középiskolai diákok. A három szociális kritériumból egyet kell teljesíteniük.

Most azon családok középiskolás gyermekei is kérvényezhetik a szociális ösztöndíjat, amely családok előző évi jövedelmének tizenketted része nem haladja meg a családi létminimum kétszeresét. Egy példa: egy négytagú család, melyben két fiatalkorú gyermek van, az átlagos havi jövedelmi határ 934,10 euró - informáltak az oktatásügyi minisztérium sajtóosztályáról.

A szociális kritériumokat az oktatásügy a munka-, szociális és családügyi minisztériummal közösen alkotta meg. A jelentkezés pontos feltételeit és határidejét a kerületi iskolaügyi hivatalok és az önkormányzatok hozzák majd nyilvánosságra, amelyeknek a jelentkezési lapot és a mellékleteket kell elküldeni. 

A kormány szociális ösztöndíját kérvényezhetik a középiskolák másodikos tanulói, az ötéves, kétnyelvű iskolák másodikos, illetve harmadikos tanulói, a nyolcosztályos gimnáziumok hatodikosai, illetve a hatosztályos gimik negyedikesei. A szociális ösztöndíj fedezi az elszállásolás, étkezés, könyvek és iskolai segédeszközök vásárlását, évente egyszeri utazást a szlovákiai lakhelytől a külföldi városban lévő iskoláig, ezenkívül biztosítást és zsebpénzt is tartalmaz.

SITA/para