Uniós támogatási csalással gyanúsítja a Comenius Egyetemet az ügyészség

2009. március 9. - 11:27 | Belföld
A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a Comenius Egyetem miként használta fel az uniós céltámogatást.

A Pravda napilap mai száma közölte, hogy a rendőrség és az ügyészség vizsgálja, vajon a szociális tudományok kara miként használta fel az odaítélt uniós céltámogatást, fennál ugyanis a gyanú, hogy csaltak a támogatással. 2006-ban kaptak támogatást az Európai Szociális Alapból., 4,7 millió koronát. Ezen a pénzen technikát béreltek, holott venni olcsóbb lett volna, ezen felül helyiségeket is béreltek a pozsonyi milliomosnegyedhez, a Slavínhoz közeli villában, holott a kar rendelkezik saját helyiségekkel.


A Pravdának sikerült megszereznie az ügyész büntetőeljárást kezdeményező dokumentumát is, amelyben többek közt azt írja, hogy a tanszék olyan helyiségeket bérelt, amelyeket egyáltalán nem használt, havi 19 ezer 140 koronáért és több mint egy éven keresztül. Az Arelis cégtől DVD lejátszót is béreltek havi 1500 koronáért, holott egy új készüléket 4500 koronáért vehettek volna. Ezen felül olyan szakértőket is foglalkoztattak, akik nyolc órás munkaidőért 20 ezer koronát kerestek. Szubvenciós csalással vádolják a kart.


A támogatást úgymond menedzserek képzésére fordították. A kar dékánja,  Teodor Kollárik elutasította a vádakat, szerinte a helyiségekre reprezentatív jellegük miatt szükség volt, technikát pedig azért nem vettek, mert erre a karnak  nem volt saját készpénze. A Pravda szerint az ügyben az oktatási tárca is vizsgálódott, de nem talált szabálysértést.


SITA, -para