A betiltott Szlovák Testvériség aktivistái akarnak masírozni Pozsonyban

2009. március 11. - 17:01 | Belföld
Szlovák nap, menetelés a nemzetért - ezzel a jelszóval akarnak felvonulni szlovák szélsőségesek március 14-én, a szlovák fasiszta bábállam megalakulásának 70. évfordulóján.

A betiltott Szlovák Testvériség (SP) honlapján közli Michal Lassáknak, a szervezet "vezérének" felhívását, miszerint a nacionalistáknak legalább egy napig egységesnek kellene lenniük.

"A 70. évfordulót nagyszabású akcióval kell megünnepelni, hogy megmutassuk a világnak, a városnak, itt vagyunk és készen állunk nemzetünk és hazánk védelmére". A tervek szerint a szélsőségesek a pozsonyi Hodža téren kezdenék rendezvényüket, majd a városon keresztül vonulnának el Jozef Tisónak, a szlovák fasiszta bábállam egykori vezetőjének jelképes sírjához.

Pozsony-Óváros városi hivatalának szóvivője a SITA hírügynökségnek elmondta, hogy egy magánszemély jelentette be a demonstrációt. Közölte, a rendezvényt nem tilthatják be, mivel a bejelentés szerint semmilyen törvénybe ütköző dologra nem készülnek. A szélsőségesek ellen azonban a szélesebb nyilvánosság is fellép. Március 14-én Pozsonyban több kulturális akció is lesz "Elég volt a némaságból" címmel.

Jozef Tiso lelkész 1925-1938 között a Hlinka-féle Szlovák Néppárt képviselőjeként a prágai parlament tagja volt. Hlinka halála után őt választották a párt elnökévé. 1938 októbere és 1939 márciusa között az autonóm szlovák kormány elnöke volt. 1939. március 13-án Berlinben Hitlerrel megegyezett az önálló szlovák állam létrehozásáról. Ezt követően 1939 októberének végéig ő volt a szlovák miniszterelnök, majd 1945. április 4-ig a Szlovák Köztársaság elnöki tisztét látta el. Ezután Ausztrián keresztül próbált menekülni, de elfogták. 1947. április 15-én mint háborús bűnöst halálra ítélték, és három nappal később kivégezték.

A Szlovákiából mintegy hetvenezer zsidót elhurcoltató Josef Tisót Pozsonyban ugyan eltemették, de nem sokkal később exhumálták, s miután a brünni krematóriumban elégették, hamvait szétszórták. Fiatalokból szerveződött szlovák szélsőséges csoportok a rendszerváltás óta nyíltan azonosulnak eszméivel, és minden év március 14-én összegyűlnek a pozsonyi Szent András temetőben, a pap-politikus jelképes sírjánál.

mti/para