Maďarič hasonlóan kétes tendert indított mint Janušek?

2009. március 12. - 08:49 | Belföld
A Žurnál hetilap megállapítja, hogy a kulturális miniszter, Marek Maďarič hasonló problémák elé néz, mint építésügyi tárcavezető kollégája. Előbbi 203,8 millió eurós, egyelőre átláthatatlan tenderét egy olyan cég nyerte meg, amelynek hivatalos címén nincs is irodája.

A cégről úgy beszélnek, mint "egyszemélyes" vállalatról, a hetilap úgy informál, hogy a háttérben pedig kormánykapcsolatok bújnak. Maďarič annak ellenére költene az EU-alapokból történő források merítéséhez nyújtott segítségért egy magáncégnek, hogy a minisztériumnál egy teljes szekció működik, amely strukturális alapokkal foglalkozik. A lap állítása szerint annyi a különbség Janušek és Maďarič tendere közt, hogy utóbbi nem a faliújságra helyezte ki.

A minisztérium megrendelését a Regionális tanácsadó társaság (RPS) nyerte, amely a tender kiírásakor nem is volt bejelentve a cégjegyzékbe ilyen néven. A cég elnökségi igazgatója Katarína Janošťáková, a Centire társaság egykori menedzsere, aki azonban ezen társasággal a mai napig nem szüntette meg kapcsolatait. A Centire az a cég, amely már évek óta milliókat kap egyes minisztériumok, többek közt a kulturális tárca könyvvizsgálatáért is. Többször választották már ki olyan állami hivatalok és minisztériumok, amelyeket a Smer-SD jelöltje vezet, mint a Szociális biztosító, a külügy-, az egészségügyi vagy a pénzügyminisztérium. 

Janošťáková ténykedésére a Centire cégben a minisztérium szóvivője, Jozef Bednár elmondása szerint inkább referenciaként tekintenek. Az RPS társaság a tárcával megkötött szerződés alapján az euróalapokból való merítéssel kapcsolatos feladatokat lát el. A Žurnál hetilap szerint a tanácsadástól a megvalósított projektek értékeléséig terjed a skála. Nem világos azonban, kik végzik ezeket a feladatokat. Janošťáková és a cég felügyelőtanácsának tagja, Ľudmila Chebenová sem adott arra választ, mennyi alkalmazottja van a társaságnak. Ha lenne is nekik, kérdéses, hogy hol. A cég ezzel a névben a cégjegyzék szerint tavaly szeptemberben alakult, egy besztercebányai címen, a Žurnál szerint azonban még a múlt héten sem tudott róla ott senki. Az épületen, sem a belső irodákon semmilyen tábla nem szerepelt. Ezenkívül az épület portájának sem volt semmilyen feljegyzése a cégről. Ebben a épületben van ugyanakkor a Centire társaság néhány irodája, igaz, azok pedig zárva vannak.

Az RPS-nek a telefonszolgáltatóknál sincs evidált számuk. Janošťáková erre úgy reagált, hogy a társaságnak nem kötelessége bármilyen nyilvános telefonkönyvben közzétenni számait. Az operátoroknak azonban titkosított telefonszámai sincsenek a cégre. Összességében egy internetes oldalá áll rendelkezésre, amely egészen általánosságban fogalmaz a cégről. 

A kulturális tárca ezen tendere nem az első, amikor a minisztérium közgazdászai, Hilda Gajdošová vezetésével centralizált hozzáállást választanak a szolgáltatásokra. A Žurnál emlékeztet arra, hogy monopolhelyzethez jutott a múltban már egy másik magáncég is, amely a tárca bizonyos dokumentumainak nyomtatását és másolását nyerte el. Hasonlóan történt takarító munkákkal, illetve kultúrrendezvényekre történő jegyeladással megbízott cégek esetében is.

SITA/para