Megkezdődött a magyar-szlovák házelnöki találkozó

2009. március 12. - 14:00 | Belföld

Magyar-szlovák házelnöki találkozó kezdődött csütörtökön délben a Párkányhoz közeli Bélán.

Szili Katalin és Pavol Paška a találkozón áttekintik és kiértékelik annak a tárgyalási folyamatnak az eredményeit, amelyben a két házelnök december elején Komáromban egyezett meg. A megállapodás alapján az elmúlt hetekben tárgyaltak egymással a két parlament szakbizottságai, és listát állítottak össze az időszerű magyar-szlovák problémákról.

A megbeszélésen várhatóan szóba kerül a szlovákiai államnyelvtörvény módosítása, a kisebbségi magyar oktatásügy problémái, a novemberi dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen végrehajtott szlovák rendőrakció, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának kérdése, illetve a magyarországi szlovákság gondjai.

"Nem történt előrelépés, a megtartott találkozók egytől egyig formálisak voltak" - nyilatkozta a bizottsági ülésekről Petőcz Kálmán, szlovákiai magyar politológus. A pozsonyi Új Szó csütörtöki számában közölt interjújában úgy látja: "az a probléma, hogy nincs kellő akarat az egyik oldalon sem".

Szerinte a magyar fél nehéz helyzetben van, mert az ország gazdasági csőd szélén áll, s ilyenkor nehéz erre a gondra összpontosítani. A szlovák fél pedig nem mutat valódi hajlandóságot arra, hogy tárgyaljon a problémákról és megoldásokat keressen.

"A diplomáciának, az államnak és az állami szerveknek az a feladatuk, hogy a problémák megoldásáról tárgyaljanak, nem pedig az, hogy a végtelenségig ismételgessék, hogy nagyon sok olyan dolog van, ami összeköti a két nemzetet" - fejtette ki Petőcz Kálmán.

Szili Katalin a találkozó után Kéméndre és Szőgyénre látogat, ahol részt vesz az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulós ünnepségein.

Nem hivatalos értesülések szerint a szlovák fél nehezményezte, hogy a magyar Országgyűlés elnöke a találkozót összekapcsolta a magyar forradalom és szabadságharc évfordulós ünnepségein való részvétellel.

MTI