Mikolajék elhitték, hogy létezik szlovákiai magyar oktatásügy?

2009. március 12. - 16:08 | Belföld

A szlovákiai magyar iskoláknak csak egy kifogásuk lehetett a kilencedikesek képességeit firtató országos Tesztelés felmérővel.

A Tesztelést szerdán írták az ország kilencedikesei. Míg a szlovák iskolákban államnyelvből és matematikából oldottak meg feladatsort, addig a kisebbségi intézményekben a tanítás nyelvéből, azaz a magyarból és ukránból is felmérőt kellett írniuk. Így a diákonak 135 percig kellett összpontosítaniuk, kétszer 15 perces szünettel. Nyelvi és szakmai bakik ezúttal nem voltak, tavaly ugyanis szlovák nyelvű tankönyveken alapult minden iskola tesztje, fordítási és értelmi hibáktól hemzsegtek a magyar feladatlapok, amelyeket szlovákból fordítottak.

„A miniszter egy éve nem volt hajlandó elismerni, hogy hibát vétett a magyar tesztlapok engedélyeztetésénél. Úgy látszik, mégis tudatosították a hibát, mert ezúttal úgy biztosították a teszteket, ahogy azoknak ki kell nézniük. Minden szakszerű volt, nem voltak nyelvtani és értelmi hibák. Egyedül azt kifogásoltuk, mi pedagógusok, hogy a miért nem gondoltak arra a kompetensek, hogy a kisebbségi iskolák tanulóinak irdatlan hosszú ideig, 135 percig kellett összpontosítaniuk, ami egy felnőttnek is sok. És mindezt olyan tesztért, ami semmire sem szolgál, hiszen felvételire gyakorlatilag nincsen szükség, mert mindenkit felvesznek a középiskolákba” – értékelte a 2009-es Tesztelést Fibi Sándor, a Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók Szövetségének elnöke. Az említett kifogást az általa vezetett dunaszerdahelyi alapiskola pedagógusai megírták a minisztériumba küldött visszajelzési lapon is.

Az országban 58 ezer diák írt felmérőt szerdán. A tesztek ezúttal nem szivárogtak ki, csupán hamisítványok keringtek az interneten. A tárca köszöntet mondott minden igazgatónak, adminisztrátornak és tanítónak a tesztelés sima lefolyásáért.

A tesztlapok megtalálhatók ITT.

Paraméter