Csak Pozsony tilthatja be a Pospolitosť szombati felvonulását

2009. március 13. - 19:52 | Belföld
A belügyminisztérium az aktivisták nyilvános felhívására, hogy ne engedje a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitosť) felvonulását Pozsonyban, úgy reagált, hogy azt csak a város teheti meg.

A szlovák állam létrejöttének 70. évfordulója alkalmából megtartandó felvonulást a belügyminiszter szóvivője, Erik Tomáš szerint ebben az esetben Pozsony-Óváros városrész tilthatja be. Erre ugyanis sem a rendőrségnek, sem a belügyminisztériumnak nem terjed ki a hatásköre. A rendőrség annyit tehet, hogy felügyeli a rendet. Tomáš elmondta, az akciót figyelni fogják, és ha törvénysértésre kerül sor, közbeavatkozik a rendőrség.

Aktivisták nyilvános felhívást közöltek a belügyminiszterhez, hogy ne tolerálja a fasizmus és nacionalizmus propagálását Pozsony utcáin. Ľubica Trubíniová civil aktivista szerint azért kellene leállítani az akciót, hogy a "szlovákiai polgárokban ne alakuljon ki a nézet, hogy nem demokratikus államban élnek, amelynek legfőbb képviselői nem tudják hatékonyan megakadályozni a fasizmus és nacionalizmus terjesztését, holott kezükben erre az összes eszköz, amelyeket a szabad választásokkor adtunk nekik". A felhívást eljuttatták a Pozsony-Óváros és Főrév (Ružinov) városrészek elöljáróinak is, valamint Andrej Ďurkovskýnak, Pozsony főpolgármesterének. 

Trubíniová figyelmeztet, hogy bár jogilag semleges formációval jelentették be a felvonulást az illetékes óvárosi hivatalnál, valójában a fasizmus és nacionalizmus híveinek akciójáról van szó. A felhívást aláírta Ľubica Trubíniová, Juraj Mesík, Eduard Chmelár, Vladimír Dulla, Martin Matula, Anna Kovárová, Štefan Szabo és Mikuláš Huba.

SITA/para