Egy semmiből előpattant cég nyert milliós tendert a kulturális tárcánál

2009. március 13. - 08:57 | Belföld
Az európai alapok projektjeit és a pénzkérést olyan cég fogja kidolgozni a kulturális minisztérium számára, mely cégnek semmiféle ilyen tapasztalata nincsen.

A kulturális tárca még 2008. májusában írta ki az erre vonatkozó szűkebb versenytárgyalást, és csak egy cég jelentkezett, a Regionális Tanácsadói Társaság nevű, meg is nyerte a tendert. A cég viszont a tender után alakult meg, 2008. decemberében, azelőtt Monti trade-nak hívták, 2007. decemberétől működött.


A minisztérium viszont azt állítja, hogy a cég vezetőjének Katarína Janošťákovának vannak tapasztalatai az uniós alapokról, mégpedig az előző munkahelyéről és ez a törvény értelmében elegendő.


A tanácsadó cég viszont ilyeténképpen egymillió eurót is kereshet a minisztérium jóvoltából. Mindezt a Žurnál c. hetilap szellőztette meg, melyben azt is leírták, hogy a cég képviselői olyan személyekkel állnak kapcsolatban, akik Robert Kaliňákkal dolgoztak együtt, ill. Peter Kažimírral a pénzügyminisztérium jelenlegi államtitkárával.


Jozef Bednár, a kulturális minisztérium szóvivője megvédte főnökét, úgy nyilatkozott, hogy a miniszter nem írta volna alá a szerződést, ha tudomására jut, hogy bizonyítható módon a cég bármelyik koalíciós politikussal kapcsolatban áll.



Azt, hogy a tenderbe csak egy cég -a nyertes - jelentkezett be, a minisztérium úgy értékeli, hogy a szerződés lukratív jellege viszonylagos, a roppant mennyiségű munkát és felelősséget is nézni kell. A szerződés egy évre szól, ha a tárca elégedett lesz, akkor további négy évre meghosszabbítják a megbízást.


Sme online, -para