Csak az állami költségvetést roncsolja a roncsprémium?

2009. március 15. - 15:41 | Belföld
Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) kételkedik afelől, hogy a roncsprémium bevezetése helyes lépés volt, mivel szerinte túl drága és rendszertelen, valmint csak a külföldi autógyártóknak hoz hasznot.

"A roncsdíj az állami költségvetést roncsolja" - jelentette ki Janiš az STV 5 perc múlva 12 című vitaműsorában. Ľubomír Jahnátek gazdasági miniszter úgy reagált a műsorban, hogy a roncsprémium egy reális támogatás, amely egy nemzetközi szerződés része. A kormány 33 millió eurót különített el erre a célra. Elvileg tehát ennek az összegnek a kimerítéséig fizethető ez a támogatás, Jahnátek azonban nem zárta ki, hogy aztután is folytatódhat.

Jahnátek megjegyezte, hogy a SPP kijelentése ellenére a Hálózati Ágazatokat Szabályozó Hivatal úgy dönthet, hogy lefele szabályozza azt. "Bizonyára csak az a kérdés, hogy milyen mértékben" - jelentette ki Jahnátek. Szerinte a hivatalnak idén május, június környékén lehetnek reális előrejelzései. Hozzátette, hogy az árakat kilenchónapos bázisokban határozzák meg, vagyis idén még számíthatunk egy változtatásra. 

SITA/para