Hiába várnak gázárcsökkentést a háztartások

2009. március 15. - 13:00 | Belföld
Április elsejétől csökkenti a kisfogyasztói gázárat a Szlovák Gázművek (SPP), a háztartásoknak szabott ár változatlan marad, ugyanis még így sem fedi a valós előálltási és szállítási költségeket...

A kisfogyasztóknak - kommersz ügyefeleknek, mint amilyenek pl. a kis pékségek, éttermek, vagy kisebb cégek, amelyeknek évi fogyasztása 60 köbméterig terjed,  10 százalékkal lesz olcsóbb a gáz. A gázművek a lépést a világpiaci árak kedvező változásával indokolja.

A háztartásoknak nem változik a gázár, mivel az SPP szerint az azoknak szabott ár nem fedi a valóságot, ugyanis azt az árregulációs hivatal állapítja meg. Ennek fényében a gáz ára nem változott két éve (utoljára 2007 januárjában emeltek - emelhettek árat), holott a világpiaci árak rekordmagasságokba is szöktek ezidő alatt. A háztartásoknak szabott gázár csak abban az esetben csökkenhetne, ha hoszabb ideig, folyamatosan csökkene a fekete arany világpiaci ára - közölte a gázművek. A háztartásoknak szabott árak a legolcsóbbak a környező országokkal öszehasonlítva - tette hozzá Dušan Randušek, az SPP egyik igazgatója. A Szlovák Gázművek néhányszor már kérvényezett gázáremelést, ám ezt a kormány és az árregulációs hivatal mindig elutasította, ezért nem fedi a valós költségeket és nem csökken most, a világpiaci ár kedvező alakulása ellenére sem.

A nagyfogyasztók is érzik a vilgápiaci árcsökkenés jótékony hatását, esetükben ugyanis havonta a piaci árakhoz igazítkák az elhasznált gázért fizetett összeget. A nagyfogyasztóknak így megszabott árak 2009-ben a gazdasági elemzések szerint akár 20 - 30 százalékkal is csökkenhetnek, feltéve ha tartja magát a kedvező dollár - euró árfolyam.

SITA/para